L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va comparèixer ahir a l'Ajuntament de Barcelona per comunicar que finalment no s'havia arribat a un acord amb la patronal de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), i per tant, es mantenia la vaga de metro convocada per avui i dimecres coincidint amb el congrés mundial de telefonia mòbil que acull la ciutat.

Colau va assegurar que l'Ajuntament va fer "el màxim possible" per evitar la vaga, malgrat que veu "absolutament legítim" que els treballadors la duguin a terme. Malgrat això pensa que és "desproporcionat" que els sindicats s'aixequessin de la taula de mediació perquè hi "havia material suficient" per a desconvocar-la. Colau va resaltar que "malgrat que moltes veus" li ho van desaconsellar, ella de forma "excepcional" es va asseure amb els treballadors per intentar desbloquejar el conflicte, després de més de nou hores de negociació, en entendre que no hi havia "res per arribar a un acord" cap de les dues parts va cedir.

Al costat de la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, Colau va rememorar que el conflicte s'inicia en el marc de la negociació normal de conveni, fa uns mesos, i "no s'ha arribat fins aquí perquè l'empresa hagi plantejat retallades ni acomiadaments", sinó perquè els treballadors van considerar insuficient les últimes ofertes que TMB ha posat sobre la taula. Per altra banda, Vidal,va defensar que l'empresa va actuar sempre de forma "transparent", "no només comprometent-se al màxim increment de sou permès per llei, sinó que ha ofert altres possibilitats de millora contributiva", va insistir, a la vegada que va assenyalar que alguns dels contractes temporals que hi ha són per substituir a l'estiu als quals els tenen indefinits i estan de vacances.

Aquesta decisió va portar la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a recomanar a la ciutadania no utilitzar el Metro durant la vaga dels dies 22 i 24, en què estan garantits uns serveis mínims del 50% dels trens en hora punta i el 30% en hora vall. TMB va demanar ahir que no s'utilitzi el metro en aquestes jornades per "evitar aglomeracions, davant els serveis mínims decretats per la Generalitat, que no podran absorbir la demanda d'un dia laborable sumada a la que generi el Mobile World Congress". En un dia laborable, la xarxa de metro sol registrar 1.300.000 entrades en total, la celebració del Congrés de Mòbils farà incrementar en uns 50.000 viatgers la càrrega diària de passatge.

Les reaccions a la vaga

La decisió de no cedir a les demandes de la patronal de TMB va sucitar algunes reaccions per part del món de la política. El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va demanar que "no es tiri la tovallola mentre hi ha temps per negociar" afirmant que "sempre hi ha fórmules per resoldre les diferències".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta. també va donar la seva opinió. Segons el líder socialista "a vegades és complicat fer compatible el dret a vaga, el dret a la mobilitat i l'interès que té per a la ciutat" però malgrat això espera que "es pugui trobar una solució feliç, perquè si no haurem de lamentar que, davant un esdeveniment tan important, la ciutat no hagi posat tot de la seva part perquè es pugui produir amb total normalitat".

El president del grup del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández va insistir que Colau "ha d'esgotar totes les vies de diàleg, sense qüestionar la solvència de l'empresa o posar-la en risc en funció dels acords que es puguin prendre". El regidor popular creu que els "usuaris i Barcelona no poden ser ni els ostatges ni les víctimes d'un conflicte laboral".

D'altra banda, la CUP de Barcelona, representada a l'Ajuntament de Barcelona per la marca "CUP Capgirem Barcelona", va acusar ahir l'alcaldessa de Barcelona de "faltar a la veritat" i va expressar "tot el seu suport" als treballadors de metro i de l'autobús que han decidit fer vaga coincidint amb el Congrés Mundial de Mòbils.