24 de febrer de 2016
24.02.2016
40 Años
40 Años

La Generalitat impulsa l'últim llibre del Codi Civil de Catalunya

Aquest volum, dedicat a les obligacions i contractes, substituirà la legislació espanyola en la matèria

24.02.2016 | 07:09

El Govern va decidir ahir enviar al Parlament el projecte de llei del llibre sisè del codi civil català. De fet, aquesta llei ja va superar el debat a la totalitat però va decaure en finalitzar la legislatura. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va defensar que les lleis del codi civil esdevenen d'aplicació directa i, per tant, la legislació espanyola en aquest àmbit esdevindrà «subsidiària» a Catalunya.
A més, va defensar que el codi civil català no neix amb la Constitució del 1978 sinó que ve de lluny. El llibre sisè està dedicat a les obligacions i als contractes i és el darrer llibre que conforma el codi civil català.
El títol sisè regula diversos contractes entre els que destaca el de compravenda. «Des de la compra del pa fins a la compra d'un habitatge hi ha un contracte de compravenda», va remarcar Mundó. Entre els aspectes nous del contracte de compravenda, hi ha la capacitat del comprador d'un immoble de fer-se enrere si una entitat de crèdit no li concedeix el finançament necessari.
Altres tipus de contractes que recull el llibre sisè del codi civil són el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els contractes de conreu.

Més contractes
També incorpora altres contractes que no estaven previstos en cap norma, com el de custòdia de territori, pel qual una part cedeix un terreny i l'altra el gestiona a canvi d'aplicar-hi millores; o el contracte d'aliments, pel qual una de les parts s'obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida a canvi de la transmissió d'un capital, béns o drets.
Mundó va explicar que la regulació va incorporar obligacions derivades de dues directives europees per tal d'incrementar la protecció dels consumidors i de la part més feble dels contractes. A més, va assenyalar que es tracta de modificacions basades en els canvis socials i que, en bona mesura, donen resposta a les necessitats que genera la societat, com és el cas de la pensió vitalícia per l'envelliment de la població. En l'actualitat, les obligacions i els contractes estan regulats pel codi civil espanyol perquè encara no es va aprovar cap llei pròpia de Catalunya. Quan el Parlament doni el vistiplau definitiu al llibre sisè, la legislació espanyola en aquest àmbit esdevindrà «subsidiària», segons va explicar el conseller Mundó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit