El conseller de Justícia, Carles Mundó, va presumir ahir que cap dels detinguts a Catalunya per vincles amb el gihadisme no s'havia radicalitzat a les presons catalanes, cosa que va atribuïr als plans de seguiment de presos amb un perfil de risc impulsats des de la Generalitat.

Mundó va revelar aquesta dada, en resposta a una pregunta del diputat de Junts pel Sí Jordi Orobitg, en el transcurs de la seva compareixença a la comissió de Justícia del Parlament, en la qual ha avançat els projectes de la conselleria per a aquesta legislatura.

El conseller va explicar que els departaments de Justícia i Interior tenen una «unitat específica» dedicada a la prevenció del gihadisme entre la població reclusa catalana, que inclou un «seguiment curós dels comportaments que puguin ser de risc» entre els presos.

En el marc d'aquest pla, va apuntar Mundó, van rebre formació específica sobre prevenció del gihadisme 600 comandaments dels centres penitenciaris catalans, així com personal de vigilància de les presons. Per al conseller, aquest seguiment de la població reclusa en risc de radicalització, que no va quantificar, «és important» atès que els centres penitenciaris «són sensibles davant una amenaça real». En aquest sentit, va recordar que alguns dels autors dels atemptats gihadistes perpetrats a Europa «havien passat per processos de radicalització» a centres penitenciaris de països com França, Bèlgica o Dinamarca.

«No és un fet atzarós»

Per al conseller, el fet que les presons catalanes no hagin servit de plataforma de radicalització de potencials terroristes «no és atzarós», sinó que respon als plans de seguiment d'aquest tipus de població en risc que s'estan aplicant a Catalunya.

Les autoritats penitenciàries espanyoles xifren en una mica més de 170 el nombre d'interns vinculats amb el gihadisme a les presons de tot Espanya, cosa que inclou tant persones empresonades per delictes relacionats amb aquest tipus de terrorisme com a reclusos potencialment radicalitzables.