Els Mossos d'Esquadra han acumulat en les últimes setmanes gairebé una trentena de denúncies per abusos sexuals en col·legis dels Maristes a Barcelona, ??dirigides contra sis professors i monitors del centre de Sants-Les Corts i contra un altre docent del situat a l'Eixample.

Des que a principis de febrer es va destapar el cas de l'abusador confés Joaquim Benítez, que té una quinzena de denúncies, els Mossos d'Esquadra han rebut un total de 27, que afecten vuit professors o monitors, si bé de moment sols tres casos estan judicialitzats.

L'últim cas és el d'un professor dels Maristes de l'Eixample, AI, que ahir va reconèixer en una entrevista a El Periódico de Catalunya que va sotmetre a tocaments antics alumnes entre els anys 70 i 90, quan era tutor d'un curs d'EGB.

La família d'una d'aquestes víctimes ja es va posar en contacte telemàtic amb els Mossos d'Esquadra per transmetre'ls la seva intenció de denunciar, el que podrien fer en els pròxims dies.

En aquest cas, la família va denunciar que quan, el 1993, es van reunir amb la direcció dels Maristes de l'Eixample els van garantir que farien fora al professor del centre i, a canvi, els van demanar que no denunciessin el cas davant la policia, el que finalment van acceptar, decisió de la qual ara es penedeixen.

A més d'aquest cas, els Mossos van recollir en les últimes setmanes un total de 26 denúncies per abusos, dirigides contra sis professors i monitors dels Maristes de Sants-entre ells Benítez, un sotsdirector que va ser apartat de centre i un monitor detingut a desembre-, així com contra un exprofessor de la Salle de la Vall d'Aran.

«Clarificar els casos»

El director del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, Raimon Novell, va assegurar que la intenció de l'escola és «clarificar» els casos d'abusos denunciats i que es «faci justícia», i va afirmar que van actuar d'acord amb la llei, pel que està convençut que no perdran el concert educatiu amb la Generalitat.

En una carta remesa a totes les famílies dels alumnes, Novell recorda que els Germans Maristes «es van posar a treballar» a nivell mundial per eradicar els abusos de les seves escoles el 2011, quan van expulsar un professor de gimnàstica i el van denunciar davant la fiscalia per abusos.

De moment, hi ha dos procediments oberts contra dos supòsits abusadors: el confés Joaquim Benítez, a qui el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona va deixar en llibertat amb càrrecs després de declarar el passat 6 de febrer, i un exmonitor del mateix centre que també està en llibertat per ordre del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona, ??després de ser detingut el desembre passat acusat d'abusar de cinc nenes.

A més, en un tercer cas, el de l'subdirector dels Maristes de Sants-Les Corts que ja ha estat apartat del centre, una jutge de Barcelona ha demanat a la Fiscalia, abans de decidir si obre diligències, que li remeti un informe per determinar si les denúncies en contra han prescrit.

Un altre dels professors denunciats, Arnaldo F., ja va ser objecte d'un procés judicial, tot i que es va acabar arxivant el 1997. Més enllà de les queixes de la família que ha acusat els Maristes de l'Eixample de dissuadir-el 1993 a l'hora de denunciar al professor que suposadament va abusar del seu fill, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també ha recriminat a l'adreça de els Maristes de Sants-les Corts que ocultés els abusos al centre.

En concret, Ribó va lamentar que els Maristes amaguessin el 2011 les queixes de l'alumne sobre Joaquim Benítez -que acaba de confessar haver abusat d'almenys dos alumnes- a les autoritats responsables sobre el tema i també ho van silenciar davant la comunitat educativa i les famílies.