Els lletrats del Parlament desvinculen la comissió d'estudi sobre el procés constituent de la resolució del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional. Aquesta és la tesi bàsica de les al·legacions que ha presentat la cambra catalana en resposta a l'incident d'execució presentat pel govern espanyol contra la comissió.

El TC va admetre'l a tràmit i va donar deu dies al Parlament per dir-hi la seva. Els lletrats acusen el govern espanyol d'atacar «l'essència del parlamentarisme, l'autonomia parlamentària i el principi democràtic propi» del model d'Estat que és Espanya.

A més, demanen al tribunal que s'autolimiti i no apliqui la reforma de la Llei Orgànica del TC relativa a l'execució de les sentències, ja que està impugnada i pendent de resolució.

En un escrit de 36 pàgines, els lletrats del Parlament sostenen que no hi ha el «nexe jurídic necessari» per entendre que la creació de la comissió suposa el desenvolupament de la resolució d'inici del procés anul·lada pel TC, ja que si no hagués existit aquest text, els grups podrien igualment haver presentat algun tipus d'iniciativa parlamentària.

A més, les al·legacions remarquen que es desconeix quin serà el resultat d'aquesta comissió d'estudi, el que significa que aquest incident d'execució de sentència plantejat pel govern espanyol és «merament preventiu». «És evident que aquesta tesi resulta extraordinàriament forçada i desproporcionada».