L'exalcalde de Santa Fe del Penedès Marcel Surià va ingressar ahir a la presó de Can Brians I, després d'haver estat condemnat a dos anys i tres mesos per «falsejar» padrons d'immigrants sense documentació. Marcel Surià va ingressar a la presó a un quart de sis de la tarda d'ahir, a on va arribar acompanyat de familiars i amics i, abans d'entrar a la presó, va assegurar que estava «tranquil» i «amb ganes que aquesta etapa acabi el més aviat possible».

L'exalcalde va confirmar que, quan pugui, sol·licitarà el tercer grau, amb la qual cosa podrà continuar treballant durant el dia i anar a la presó només a dormir.

Encara que no es va atrevir a establir calendaris, Surià espera que això pugui passar «aviat» i va assegurar que entra a la presó «amb ganes d'adaptar-se a tot i seguir aprenent». Just abans d'entrar, Marcel Surià va demanar a la seva família i amics, que estaven visiblement emocionats, que siguin «forts» i els va porometre: «sortirem d'aquesta».

El 2014, l'exalcalde de Santa Fe del Penedès va ser condemnat a dos anys de presó, a pagar una multa de 12 euros al dia durant sis mesos i va ser inhabilitat durant dos anys per exercir qualsevol càrrec públic.

No obstant això, al març del 2015, el Suprem va elevar la condemnar a dos anys i tres mesos, fet que suposa el seu ingrés a la presó, pels delictes de falsedat en document oficial, amb l'atenuant de dilacions indegudes.

«Per raons humanitàries»

L'exalcalde accedia a facilitar certificats de residència a immigrants irregulars, sense cobrar mai per això, sabent que la documentació que li presentaven els sol·licitants per aconseguir-la era falsa.

En la seva declaració durant el judici, l'exalcalde va admetre que per raons humanitàries va facilitar a diversos temporers «sense papers», que havien treballat al seu municipi o als seus voltants, documents que acreditaven la seva residència a la població, perquè, segons la seva opinió, patien «circumstàncies personals molt delicades». Després de la sentència, Marcel Surià va iniciar una campanya per sol·licitar el seu indult, que el Ministeri de Justícia li va denegar.