JxSí i la CUP presentaran avui un escrit a la mesa del Parlament per justificar i defensar el manteniment de les tres ponències conjuntes de les tres lleis de desconnexió, segons van confirmar a l'ACN fonts parlamentàries. Els grups argumenten en aquest text que la cambra catalana sempre ha interpretat de «manera àmplia i extensiva» l'article 126 del reglament (sobre ponències redactores) per facilitar la tasca dels diputats.

A més, subratllen que una ponència redactora «busca el màxim consens i participació en l'elaboració d'un text», i no serà fins que no comenci el debat a la totalitat «quan es posi de manifest si s'han aconseguit els suports suficients per a la seva tramitació, i no abans».

Després d'uns dies de debat intern, JxSí i la CUP han decidit apostar pel manteniment de les ponències conjuntes per elaborar les tres lleis de desconnexió: règim jurídic català, protecció social catalana i administració tributària catalana.

Els dos grups van voler argumentar la seva decisió en un escrit que presentaran a la mesa del Parlament, que ara mateix només disposa de l'informe dels lletrats que qüestiona l'adequació d'aquestes iniciatives al reglament de la cambra.

En el seu escrit, els grups independentistes sostenen que l'article 126 del reglament ha estat interpretat «de forma àmplia i extensiva en les darreres legislatures sense que aquest fet habitual hagi estat motiu de controvèrsia per part de la mesa i la Junta de Portaveus».

Sense aquesta interpretació, continuen, «no haguessin estat possibles la majoria de ponències conjuntes realitzades en les darreres legislatures». A més, remarquen que això no és qüestió de l'actual moment polític, sinó que ha estat un fet habitual des de fa temps, i inclouen un llistat de ponències de les darreres cinc legislatures.

A més, remarquen que en el tràmit d'inici d'una ponència redactora, «no ha estat pràctica habitual justificar l'àmbit material de desenvolupament bàsic de l'Estatut», i que l'informe dels lletrats «prejutja» que les matèries que es tractaran en aquestes ponències «no es correspondran al desenvolupament bàsic de l'Estatut sense que aquesta conclusió es pugui despendre de cap de les tres iniciatives».

Òmnium acceptaria consulta

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va brindar ahir suport al president català, Carles Puigdemont, en el full de ruta independentista, encara que va dir que acceptaria una oferta de referèndum que veu amb «escepticisme», perquè creu que el procés català és un «tabú» en la política espanyola.

En una conferència de premsa després de la primera reunió de la direcció d'Òmnium amb Puigdemont, Cuixart va descartar que el paper de l'entitat sigui de «fiscalitzadora» de l'acció del govern, però va asseverar que estaran «atents» perquè s'apliqui un «full de ruta cap a la independència».