Turquia va denegar l'accés i va expulsar la diputada altempordanesa de la CUP Mireia Vehí, que viatjava amb l'activista feminista Maria Juez cap al Kurdistan turc per participar en una marxa feminista amb motiu del 8 de març, dins d'una delegació internacional. Vehí va explicar que van passar "molta por" durant les 17 hores que van ser retingudes a l'aeroport d'Istanbul, on van fer escala per arribar a Diyarbakir. "No parlaven anglès, només feien que cridar, molt agressius, no enteníem res, no teníem clar què passaria. Vam passar nervis, por, inseguretat; la veritat és que no feia gaire gràcia", va assegurar.

La diputada cupaire va explicar que en aterrar els van treure ordinadors, mòbils i altres pertinences en comprovar el seu destí. "Ens deien que érem gent perillosa, que això era terrorisme, per impedir-nos arribar i veure la massacre que hi estan fent, ho tenim claríssim", va reblar en tornar a Barcelona.

Vehí es va desplaçar divendres de de Barcelona cap a Turquia per participar en una marxa "democràtica, per la pau" que organitzava el moviment feminista kurd, segons va explicar. En aterrar a Istanbul les autoritats turques la van tancar en una sala de l'aeroport amb Juez i no les van deixar trucar ni comunicar-se.

Fonts de la CUP van assenyalar que van ser amenaçades de fer ús de la violència si insistien en poder trucar. Segons Vehí, al darrere de tot plegat hi ha la voluntat d'evitar que veiessin "la massacre que fan" a la zona kurda.

Les hores a l'aeroport van passar entre "por, nervis i inseguretat". "No parlaven anglès, només feien que cridar, molt agressius, no enteníem res, no ens deixaven comunicar-nos", tampoc quan els van sol·licitar que truquessin ells a l'ambaixada espanyola a Ankara. "No teníem clar què passaria, ens van dir que ens deportarien però a l'hora que havia de sortir l'avió tampoc ens venien a buscar", va relatar. Tot plegat entre mesures "autoritàries" i "zero garanties democràtiques".

Després dels fets, Vehí manté la condemna a les pràctiques de Turquia i considera que l'expulsió d'observadors internacionals "és una pista" que evidencia que l'estat turc "té pràctiques democràticament nefastes, repressives, d'aniquilació del poble kurd". Per això va reivindicar la solidaritat internacional i no va descartar més endavant "prendre mesures".