El Parlament va activar ahir la ponència redactora de la llei d'administració tributària catalana, la primera de les tres «lleis de desconnexió» de l'Estat, en la que participaran només quatre diputats de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP amb l'objectiu d'acabar els seus treballs de redacció en tres mesos.

La comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, presidida per Antoni Castellà, es va reunir després del ple d'ahir per designar els membres de la ponència, que seran els diputats de JxSí Maria Senserrich (CDC) i Roger Torrent (ERC) i les representants de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia ?Re??guant. Aquests començaran a reunir-se la setmana que ve amb un termini màxim de tres mesos per presentar una proposició de llei.

Ciutadans (C's), el PSC, Catalunya Sí que es pot i el PPC van explicitar la seva renúncia a designar als seus representants en la ponència. Argumenten el rebuig a les ponències pel fet que pretenguin impulsar tres proposicions de llei que recull la resolució suspesa pel TC, però també perquè contravenen les recomanacions dels serveis jurídics del Parlament.

Els lletrats de la cambra van desaconsellar la creació de les ponències conjuntes, tot recordant que la majoria dels grups està en contra de la seva creació i que les lleis a redactar no pretenen desenvolupar aspectes bàsics de l'Estatut.

«El nostre grup no pot participar d'aquesta ponència conjunta en contra dels serveis jurídics», va subratllar el diputat socialista "scar Ordeig. En una línia molt similar, el diputat del PPC Alejandro Fernández va criticar que JxSí i la CUP «no només han decidit no respectar legalitat espanyola, sinó tampoc respectar la legalitat catalana».

Des de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela va considerar «legítim» que els partits independentistes pretenguin impulsar una llei de l'administració tributària catalana, però va rebutjar que es vulgui fer copartícip a la resta de partits. «Nosaltres no ens podem posar a redactar una proposició de llei amb un objectiu que no compartim», va afegir.

Cap dels grups de l'oposició -excepte la CUP- ha nomenat ponent, un fet que van lamentar des de JxSí i la CUP. La diputada cupaire Eulàlia Reguant els va encoratjar a participar en les ponències i va afirmar que estan «oberts al debat i al diàleg». La mateixa petició va fer Roger Torrent (JxSí), a qui no preocupa la reacció que pugui tenir el TC després de la constitució de la ponència.

JxSí i la CUP van decidir mantenir la seva aposta per crear tres ponències conjuntes per elaborar les «lleis de desconnexió» sobre hisenda pública, seguretat social i transitorietat jurídica, malgrat un informe dels serveis jurídics del Parlament que desaconsellava aquesta fórmula, donat el rebuig de la resta de grups.

La Mesa del Parlament va ratificar el passat 8 de març la seva decisió inicial d'admetre la creació de tres ponències, per la qual cosa C's, PSC i PPC van avançar la seva intenció de presentar recursos d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC), cosa que ja han dut a terme els socialistes, els primers a registrar el seu propi recurs.

Ara és el torn de C's. El diputat i vicepresident segon de la cambra del partit, José María Espejo-Saavedra, va anunciar que el seu partit presentarà avui davant el TC un recurs d'empara contra les tres ponències.