El president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, s'ha mostrat partidari de que Convergència es "concentri" ara a definir el seu nou projecte polític, sense obrir simultàniament una "guerra de noms" sobre qui ha de liderar el partit en el futur.

Turull ha explicat que, entre març i abril, militants i simpatitzants de CDC estan prenent part d'un "procés participatiu que no ha fet cap altre partit" per redefinir el seu rumb ideològic i nacional: "Ara és el moment del debat d'idees i projecte, no de noms i cadires".

Malgrat aparèixer en les quinieles com un dels hipotètics noms que s'ha de tenir en compte a l'hora d'elegir els nous lideratges en el partit, Turull ha rebutjat entrar ara en especulacions.

"Estem definint des de baix cap amunt com serà aquest nou instrument al servei de la construcció d'un país nou. No vaig a contribuir a distorsionar aquest moment tan especial a base d'entrar en el més antic de la discussió d'un congrés de partit, que és la guerra de noms. Ni per acció ni per omissió participaré en això", ha afegit.

Segons el líder de Convergència al Parlament, és "un debat que ara no toca", encara que "mediàticament hi ha un interès per intentar derivar això tan potent que està fent CDC cap a un tema de noms", sobre el qual "ja hi haurà temps de parlar" més endavant.

"Ara estem en un moment de definir l'eina. No concentrar-nos en això ara seria com escollir als conductors abans de definir quin vehicle cal conduir. En funció de l'eina que acabem decidint es veurà quina és la millor gent per conduir-la", ha resumit gràficament.

Una de les possibilitats que ha pres força en el procés de refundació de CDC, sempre que una eventual repetició de les eleccions generals no trastoqui els plans, passaria per dedicar el congrés que els convergents han programat per als dies 3, 4 i 5 de juny a redefinir el seu projecte ideològic i la seva estructura i, al juliol, obrir una segona fase congressual per elegir lideratges.

Turull, que va participar a Granollers en una de les sessions de debat obert a militants i simpatitzants sobre com ha de ser la Convergència del futur, s'ha mostrat "totalment partidari" d'instaurar un sistema de primàries per escollir els càrrecs dirigents del nou partit.

"Per ser útil, la nova eina ha de ser participativa i d'arrel democràtica, com el país que volem construir. El nou partit ha de ser un mirall del país que nosaltres ambicionem, ha d'estar a punt pels reptes ingents i els canvis trepidants que s'estan produint a la societat catalana", ha remarcat.