L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va considerar que amb el referèndum independentista del 9N de 2014 es jugaven el "prestigi com a país", per la qual cosa ha justificat la seva celebració. Segons la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ahir publicava La Razón, la Generalitat "col·laborava, informava i proveïa material i serveis" per a aquesta consulta.

Mas va assumir davant el TSJC "tota la responsabilitat" en les decisions que va prendre la Generalitat en tot el procés de la consulta sobiranista i va reconèixer que si "en algun moment es va forçar una mica la situació" va ser pel "immobilisme" del Govern central.

"Hi havia un anhel democràtic, d'exercir el dret a decidir, que els responsables polítics havíem de canalitzar. I, desgraciadament, ens trobem amb un bloqueig total d'aquells amb qui nosaltres havíem de pactar els millors marcs possibles per donar sortida a aquest anhel democràtic", va afirmar davant el jutge.

Sobre el seu paper en aquesta consulta, Mas es va declarar "el màxim responsable d'haver pres la iniciativa política, d'haver ideat i d'haver impulsat el procés participatiu del 9-N". Va insistir a més en què no vol que es derivin responsabilitats per a la resta dels intervinent en el procés perquè, va dir, ell és el "màxim responsable de moltes coses, l'únic d'algunes i corresponsable d'unes altres".

L'expresident va afirmar, en referència a la imputació per desobediència, prevaricació i malversació que pesa sobre ell, que no entén que "per haver actuat així" hagi de declarar davant un tribunal "per una querella interposada per la Fiscalia General de l'Estat imposada contra el criteri de nou fiscals de la Junta de Fiscals de Catalunya". "Vostès hauran de jutjar si comportar-se com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent", va insistir Mas.

La consulta, va dir, s'havia "dissenyat per ser executada" per la Generalitat, però, al seu judici, a partir de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) "va canviar el format" i la Generalitat "va deixar de ser responsable" de l'execució de la consulta, "que passava a les mans dels voluntaris".

El dirigent català, que va afirmar no conèixer el cost del referèndum per a les arques autonòmiques, va confirmar que els voluntaris els van demanar "informació de material i de serveis", però que no existia cap responsable de la Generalitat que resolgués els seus dubtes. "Hi havia voluntaris que podien ser funcionaris públics i coneixien perfectament la matèria, encara que el treball que feien era com a voluntaris", va explicar.

Mas també va acusar al TC, a l'Advocacia i als jutges i fiscals de no actuar, per la qual cosa, segons va dir, en veure que cap intervenia, ell tampoc ho va fer. "Cap autoritat pública", va incidir, "va actuar aquest dia. Per què el principal promotor, que era jo, havia d'actuar com a executor quan cap estava actuant?", va assenyalar.

També es va referir a les paraules de l'ara president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que va assegurar el dia abans de la consulta que el referèndum "no tenia efecte algun". "Si no té efecte algun, deixem que la gent participi", li va explicar al jutge.

Mas va confirmar que els ordinadors que es van usar el dia de la consulta eren per a les escoles i va desvetllar que, després del referèndum, la Generalitat va haver de canviar el programa dels dispositius perquè poguessin funcionar als centres. La seva principal preocupació era "evitar el vot doble" i "fer alguna cosa seriósa" perquè s'estaven jugant el seu "prestigi com a país".