09 de abril de 2016
09.04.2016
Diari de Girona

Iglesias garanteix a Puigdemont que Podem «defensarà» un referèndum

El president català agraeix el suport a la consulta catalana del líder de Podem i li demana que el mantingui fins al final

09.04.2016 | 00:00
Carles Puigdemont fulleja el llibre que va regalar al líder de Podem, Pablo Iglesias, abans de la reunió.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va traslladar ahir al líder de Podem, Pablo Iglesias, que es mantindrà «ferm» en l'aplicació del full de ruta sobiranista de Junts pel Sí, tot i que li va demanar que no faci «marxa enrere» en la seva proposta d'un referèndum a Catalunya.
Així ho va explicar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en una conferència de premsa per informar de la reunió d'una hora i mitja mantinguda al Palau de la Generalitat entre els dos polítics.

Segons Munté, Puigdemont va manifestar a Iglesias la seva voluntat «ferma» de mantenir «el full de ruta i el procés sobiranista», encara que, en al·lusió a la possibilitat d'un referèndum, li va dir que està «disposat a seure a parlar» si hi ha un «escenari diferent» a Espanya en un futur pròxim.

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que el seu partit és «coherent» i compleix la «paraula», per la qual cosa seguirà defensat un referèndum per a Catalunya, encara que els dos dirigents no van entrar en concrecions sobre com s'executaria aquesta consulta.

«El dret a decidir només es pot concretar amb un referèndum. Hem defensat, defensem i defensarem el referèndum com la millor solució política davant el bloqueig», va afirmar Iglesias després de la reunió, que va advocar per «normalitzar» el diàleg.
La resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant la defensa del referèndum per part d'Iglesias va ser d'agraïment. «Ho valorem positivament i demanem que no hi hagi marxa enrere», va incidir la portaveu del Govern, Neus Munté, que va asseverar que durant la reunió no es va parlar d'aliances per a la formació d'un Govern a Espanya.

La consellera va assenyalar que Puigdemont, després d'haver-se reunit ja per separat amb Pablo Iglesias i amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, segueix disposat a veure's amb el president del Govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, sempre en el cas que aquest «ho sol·licités». «Sabem que demà (avui pel lector) serà a Catalunya, però no tenim cap petició ni ens consta cap interès. Fins ara no hem rebut cap símptoma que Rajoy vulgui tenir aquesta reunió», va afegir Munté.

L'obsequi de Puigdemont
En la trobada, el president català va regalar i dedicar a Iglesias un còmic sobre el polític i sindicalista Andreu Nin, un obsequi que va fer «molta il·lusió» al dirigent de la formació morada, per al qual la reunió a la Generalitat és «un honor».

A diferència d'altres reunions del líder de Podem amb dirigents polítics, en les quals era Iglesias qui regalava un llibre al seu interlocutor, aquesta vegada va ser ell el sorprès en rebre de mans del president català un obsequi literari.

Puigdemont va optar pel còmic Andreu Nin, seguint els teus passos, sobre el polític català i sindicalista marxista Andreu Nin -assassinat durant la Guerra civil després de ser detingut per les tropes republicanes- una biografia il·lustrada obra de Lluís Juste de Nin, nebot de l'exdirigent català.

«Per a Pablo, com a agraïment perquè conegui millor la biografia d'algú que va expressar molt bé el compromís de l'obrerisme català en la lluita pels drets nacionals com a indissociables del projecte social», es podia llegir en la dedicatòria del president de la Generalitat a la primera pàgina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook