10 de abril de 2016
10.04.2016
Diari de Girona

ICV, Colau i Iglesias demanen una unió de les esquerres per ser hegemònics

La formació ecosocialista celebra la seva assemblea amb presència del significatius líders d'altres partits d'esquerres

10.04.2016 | 00:00
Els nous dirigents d'ICV i el portaveu Urtasun, ahir amb Ada Colau, Pablo Iglesias i Mónica Oltra.

POLÍTICAICV va celebrar ahir la seva assemblea, en la qual es produïa el relleu en la direcció, i els seus portaveus van aprofitar per reclamar una confluència de totes les esquerres. Ho van demanar davant d'Ada Colau, Pablo Iglesias i Mónica Oltra, que van assistir-hi com a convidats i que es van sumar a la idea d'un gran pacte d'esquerres que no comporti pèrdua d'identitat per cap dels que el formin.

ICV va fer una aposta decidida pel referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya i per la confluència de les esquerres per configurar un nou espai polític català que superi les coalicions electorals, amb vocació de ser "hegemònic" i aspirar a governar la Generalitat.
ICV celebra aquest cap de setmana la seva onzena Assemblea Nacional en què renovarà la seva direcció executiva i en què aprovarà la ponència política que marcarà el full de ruta dels ecosocialistes en els pròxims quatre anys, que aposta sense embuts per la celebració d'un referèndum i la confluència de les esquerres en forma de "cooperativa política". La cita dels ecosocialistes, que va reunir uns 650 delegats, va comptar amb la participació com a convidats del líder de Podem, Pablo Iglesias, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, entre d'altres.
Per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya, ICV proposa un "Acord Nacional" per celebrar un referèndum acordat amb el Govern aprofitant l'actual escenari de noves majories a nivell estatal, que inclogui a més un "comitè internacional proreferèndum" per fer pedagogia i buscar aliats a les reivindicacions catalanes.
Els ecosocialistes plantegen aquest Acord Nacional com un espai "nou, renovat i ampliat" que superi l'anterior Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i criden de nou a la mobilització ciutadana en defensa de les reivindicacions catalanes.
Un altre dels eixos que marcarà el full de ruta d'ICV és el de la configuració d'un nou espai polític català, amb vocació "guanyadora, majoritària i de govern", i amb un projecte propi capaç de "disputar" l'hegemonia als convergents, que inclogui també al sector del PSC compromès amb el dret a decidir. Així, i per superar la fase de la confluència electoral i avançar cap a un espai polític "més estable, transparent i consolidat", a un "nou subjecte polític", ICV aposta per la forma de la "cooperativa política", que "sumi i aprofiti la diversitat, individual i col·lectiva, en benefici d'un objectiu comú", és a dir, per construir el "nou PSUC del segle XXI".

Un nou espai polític
En sengles intervencions, Iglesias i Colau també van reivindicar la construcció d'un nou espai polític a Catalunya, sense renunciar a l'"ADN" de cadascuna de les formacions que ho integrin i sense "sacrificar identitats, trajectòries i experiències".
Colau va fer una crida a abordar aquest procés de construcció "sense por", i a obrir aquest espai "cada vegada més" a altres organitzacions, per poder posar les institucions al servei de la gent: "Ens juguem el model de país i la vida de la gent", va advertir l'alcaldessa.
La vicepresidenta de la Comunitat Valenciana va defensar també els processos de confluència de totes les esquerres, que ha qualificat com "projectes plurals i generosos", així com de "codecisió, horitzontals i feminitzats".
Després de la celebració d'aquesta Assemblea Nacional, Marta Ribas i David Cid pilotaran a partir d'ara la formació, en substitució de Joan Herrera i Dolors Camats, que van rebre un emocionat aplaudiment en elq ue va ser el seu comiat com cares visibles d'ICV.
L'Assemblea Nacional d'ICV va arrencar amb la presentació de l'informe de gestió, en el que Herrera i Camats van defensar el referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya, una via que CDC "ha dinamitat", i van criticar que ERC i la CUP hagin "apuntalat" el projecte convergent en lloc d'apostar per la confluència d'esquerres. Si bé van reconèixer "errors tàctics", van assenyalar que en "cap cas" aquests van ser estratègics", ja que els dos objectius, el del referèndum i el de la confluència de les esquerres, segueixen "vigents".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook