16 de abril de 2016
16.04.2016
Diari de Girona

Occitània-País Català, possible nom de la nova regió de Perpinyà

16.04.2016 | 00:00
Occitània-País Català, possible nom de la nova regió de Perpinyà

Els possibles noms de la nova macroregió que engloba, des del gener, Perpinyà i Montpeller ja estan oficialment sobre la taula. El Consell Regional va confirmar ahir Occitània-País Català com una de les cinc denominacions que aniran a votació popular entre el 9 de maig i el 10 de juny.
Hi podran prendre part els majors de 15 anys que visquin a la zona o bé que hi acreditin vincles, com és el cas de la diàspora nordcatalana, va apuntar el conseller regional Gerard Onesta.
En canvi, s'ha volgut evitar l'accés a la votació als catalans. I és que per a votar, caldrà tenir un telèfon francès. Per al tinent d'alcalde de Perpinyà, Brice Lafontaine, aquesta decisió respon a les crides del sector catalanista a una participació massiva des de Catalunya per fer guanyadora l'opció Occitània-País Català.
Els altres noms que estan sobre la taula per designar la nova macroregió són: Occitània, Pirineus-Mediterrània, Llenguadoc i Llenguadoc-Pirineus que competiran en la votació popular.
Inicialment cap nom feia referència explícita a la catalanitat. Un consell de savis, batejat com a Comitè del Nom, va rebre l'encàrrec de buscar denominacions que s'adaptessin a la història, els costums i la cultura de l'àrea administrativa en qüestió.
Després de mesos d'entrevistes amb càrrecs electes i associacions, van presentar un informe amb vuit propostes, que obviaven els termes català, Catalunya o Països Catalans.
El sector catalanista va denunciar-ho i el Consell Regional va optar a darrera hora per canviar l'opció d'Occitània-Rosselló per la d'Occitània-País Català.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook