El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la consellera valenciana d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori María José Salvador es van reunir ahir a València en una trobada en la qual van posar en comú l'exigència al ministeri de Foment d'un calendari concret del Corredor Mediterrani amb terminis avaluables i la creació de la figura d'un coordinador del projecte per fer un seguiment de les obres.

Així ho van exposar en roda de premsa conjunta en la qual van reclamar a l'Estat superar la visió radial i centralista de les infraestructures. Així mateix, els dos governs van anunciar una pròxima reunió entre la taula estratègica pel Corredor Mediterrani de Catalunya i el Fòrum valencià pel Corredor. Aquestes sinergies en favor del Corredor Mediterrani s'ampliaran a altres territoris per on ha de transcórrer la infraestructura, amb trobades multilaterals amb Andalusia, Múrcia i l'Aragó.

Els eixos de treball entre els dos governs es completaran amb una feina conjunta davant la Unió Europea i amb treballs en l'àmbit tècnic per resoldre aspectes bilaterals com el tram Castelló-Tarragona.

En la seva compareixença, el conseller Rull va dir que entén el Corredor Mediterrani com un projecte que genera riquesa i crea ocupació a tot l'Estat. En aquest sentit, va reclamar a Foment que estableixi un calendari «clar, cert, conegut, previsible i avaluable» i va afegir que «no pot ser que un dels principals misteris que hi ha ara mateix sigui el Corredor Mediterrani». Rull va explicar que la manca de terminis genera «inseguretat jurídica» a les empreses que tenen capactiat per invertir al seu entorn. Sobre la figura d'un coordinador, el conseller va exposar que les grans infraestructures disposen d'un coordinador que permet veure com s'executa l'obra.

«No s'hi valen més excuses, no acceptarem calendaris vaporosos, Catalunya i València en hi juguem massa, estem parlant de l'ocupació i el futur de la nostra gent», va reclamar Rull, que va afegir que valencians i catalans «som víctimes d'un model centralista que ens fa perdre oportunitats a nosaltres però també al conjunt de l'Estat espanyol en una dinàmica autodestructiva».

En relació amb la Unió Europea, el conseller de Territori va remarcar que quan el govern valencià i la Generalitat exposen les demandes sobre el Corredor a Europa «parlem el mateix llenguatge» i que, en aquest sentit, parlem d'inversions productives.

La consellera valenciana d'Habitatge María José Salvador va dir que cal «superar la visió radial» de les infraestructures de l'estat espanyol i va explicar que cal fer visible aquesta reivindicació amb un front comú multilateral també amb l'Aragó, Andalusia i Múrcia. Salvador va afegir que cal treballar de manera conjunta amb Catalunya per exigir a Foment que acceleri els terminis al tram Castelló-Tarragona i «exercir pressió a Brussel·les».

Reunió el 25 de maig

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar després de reunir-se a València amb la consellera de la Generalitat Valenciana, María José Salvador, que el Govern català constituirà la taula estratègica pel corredor mediterrani el pròxim 25 de maig. Es tracta d'una taula estratègica similar a la què ja ha constituït el govern encapçalat per Ximo Puig. La taula catalana estarà encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i comptarà amb la participació de cambres de comerç, patronals, sindicats, universitats i representants del món local.