Els concerts a les escoles que segreguen per sexe van tornar aquest dijous a dividir Junts pel Sí (JxSí) en dues mocions al Parlament, ja que mentre que ERC i diversos independents es van abstenir, CDC va votar en contra de rescindir les subvencions, un polèmic punt que va ser aprovat per un error de Ciutadans, que es va equivocar en les votacions.

Junts pel Sí, com en ocasions anteriors, va donar llibertat de vot en aquesta polèmica qüestió, ja que, mentre que ERC, diversos independents de la candidatura i Demòcrates de Catalunya (DC) estan en contra dels concerts a les escoles d'elit que segreguen per sexe al seu alumnat, des de CDC es defensa el seu manteniment.

Aquesta situació va quedar de nou reflectida en les votacions de dues mocions, una del PSC i una altra de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) que, en sentit idèntic, sol·licitaven en dos punts concrets rescindir els concerts a aquesta mena de centres educa?tius, pertanyents a l'Opus Dei. En les dues mocions, els 62 diputats de JxSí van dividir el seu vot i, en efecte, els diputats republicans, els tres parlamentaris de Demòcrates de Catalunya i diversos independents del grup es va abstindre, mentre que els de CDC van votar en contra dels punts que demanaven rescindir els concerts per a aquestes escoles. Però es va donar el cas que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, actual vicepresident del Govern i conseller d'Economia, va votar en contra de la rescissió, en la mateixa línia que els diputats convergents.

Ciutadans (C's), de la seva banda, es va equivocar en votar a favor de la supressió dels concerts, segons va indicar posteriorment el seu portaveu, però l'error va ser comès dues vegades, en votacions diferents de les dues mocions.

El portaveu parlamentari de la formació taronja, Carlos Carrizosa, va demanar la paraula després de la votació per aclarir que havia estat una «confusió» i un «error», ja que la intenció de C's era abstenir-se, en entendre que aquest punt «contradiu la llei vigent», va dir el dirigent. Però el portaveu del PPC, Enric Millo, va prendre la paraula per recordar a Ciutadans que, de fet, en la votació de la moció anterior amb el mateix punt sobre les escoles d'elit també havien votat a favor, «exactament igual que ara», per la qual cosa s'havia comès el mateix error dues vegades.

L'equivocació de Ciutadans i la divisió en el vot de JxSí va propiciar en conseqüència que els punts concrets de les mocions referents a les escoles d'elit hagin estat aprovats pel ple del Parlament, cosa que ja havia succeït en plens anteriors.Segons el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, JxSí «ha sortit per la tangent» en el debat de fons de les mocions «al més pur estil Junqueras», i va reclamar «menys soroll i més gestió» perquè «si s'acaba la gesticulació es veu que el rei va nu».

La diputada de JxSí Maria Senserrich va afirmar que el seu grup «esperava més» de la moció defensada per Coscubiela, a qui va retreure «un problema de formes» perquè fins a mitja hora abans del ple no van poder conèixer el text final, i un altre «problema de contingut» en «obviar-se el més bàsic, que és dir d'on traiem els recursos amb l'actual model de finançament».