El recurs davant el Tribunal Constitucional anunciat ahir pel Govern deixarà sense efecte, si prospera, l'obligació de les entitats financeres de cedir els pisos buits per a habitatge social i de buscar un lloguer assumible per les famílies vulnerables abans d'un desnonament.

Aquests són els punts més importants de la Llei 24/2015 del Parlament, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que quedaran probablement suspesos quan el TC accepti el recurs anunciat per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

L'Executiu va deixar fora del seu recurs les mesures relatives a la pobresa energètica però plantejarà al Constitucional els seus dubtes sobre diverses mesures que tenen que veure amb les situacions de vulnerabilitat en l'àmbit de l'habitatge.

Així, unes de les més destacades és l'establiment d'un lloguer social obligatori per parts dels grans tenidors als afectats per execucions hipotecàries, contemplada en els articles 5.1 i 5.2, i la cessió obligatòria per tres anys d'habitatges buits, fixada a l'article 7.

La norma recorreguda estableix que els habitatges cedits per les entitats bancàries s'incorporarien a un fons de pisos de lloguer per desenvolupar polítiques socials.

El recurs del Govern també afecta l'article dos, que aposta per la mediació extrajudicial i regula els seus mecanismes en cas de sobreendeutament de persones o famílies vulnerables.

Per contra, el Govern deixa sense recórrer els articles que preveuen la garantia de reallotjament de persones o famílies amb escassos recursos econòmics i que assegura ajudes al pagament de l'habitatge com a mesura preventiva per evitar el desnonament.

En aquest sentit, fonts del departament de Governació van destacar que el recurs de l'Executiu suposa que es mantindrien les obligacions a l'hora de reallotjar les famílies amb risc de perdre el seu habitatge i evitar els desnonaments, però deixaria a la Generalitat sense les eines amb les quals s'havia dotat per gestionar la seva política d'habitatge.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar ahir que el Govern central "no ha donat un cop de porta al Govern, sinó a les famílies catalanes que més ho necessiten" amb els seus recursos al TC. El president, no obstant això, va anunciar que la Generalitat seguirà "aplicant les bondats de la llei, i no deixarem ningú sense la nostra ajuda". Per Puigdemont, el que ha fet l'Executiu central és "deixar que les discrepàncies polítiques afectin les persones més vulnerables", en allò que veu una "falta molt gran de sensibilitat" amb el recurs contra la llei catalana.

Preguntat per si li semblava que el recurs era només dolent perquè recorre només la part que afecta l'habitatge, el president va ser contundent: "no és que només afecti l'habitatge, és que no es pot combatre la pobresa energètica si no hi ha una casa on viure. No han obert la porta a mitges, sinó que per mi l'han tancat del tot".

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va acusar el Govern central "d'arrogància, imprudència i irresponsabilitat" per recórrer els articles al Constitucional. "Que aquest govern en funcions tingui molt clar que l'Ajuntament de Barcelona al costat de la ciutadania i les entitats socials com la PAH, que han impulsat aquestes lleis, valorarem el context i seguirem al màxim les capacitats amb què compta el consistori per garantir el dret a l'habitatge i als subministraments", va assegurar Colau.