El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convocatr ahir alcaldes i entitats a una cimera dimarts que ve a la tarda al Palau de la Generalitat com a resposta a la decisió del Consell de Ministres de recórrer i demanar la suspensió de part de la llei 24/2015 que fa referència a l'habitatge. Segons van explicar fonts de la Presidència, ja han confirmat la seva assistència l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la de Badalona, Dolors Sabaté. També hi tenen previst participar entitats com la PAH, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació Catalana de Municipis (FMC) i la Taula del Tercer Sector.

El president de la Generalitat va defensar des d'Anvers que la cimera contra el recurs i la suspensió de la llei d'emergència social "representarà la unitat del poble de Catalunya i sobretot servirà per coordinar la resposta conjunta per no deixar ningú desatès". Puigdemont va celebrar la "predisposició absoluta de les alcaldesses i dels presidents de les dues associacions municipalistes per coordinar la resposta que hem de donar com a país, com a poble, com a societat". "No és un conflicte entre dues administracions, sinó entre l'Estat i la societat catalana en conjunt", va criticar.

L'Executiu català va subratllar que és "important" que el món local, que s'ha caracteritzat per estar "sempre al costat i, precisament, ser el primer que ha respost a aquest problema" participi en la reunió de dimarts. "És una mesura que té uns efectes molt perjudicials per la gent, aquest no és un conflicte polític sinó un conflicte entre un Estat i la gent, i per tant ens semblava que calia fer aquesta reunió", va afirmar.

"Per descomptat, no serà una reunió simbòlica només, té importància perquè representarà la unitat del poble de Catalunya, però sobretot servirà perquè el Govern expliqui quines mesures ha pres i quines pensa prendre, perquè les coordinem conjuntament i perquè no deixem ningú desatès, malgrat els efectes suspensius de la llei", va explicar el president català.

El PP també hi assistirà

A la reunió també hi són convidats tots els grups parlamentaris. El coordinador general del Partit Popular de Catalunya (PPC), Xavier Garcia Albiol, ja va anunciar ahir que hi assistirà per "treure els colors" als qui "intentin mentir i confondre" sobre un fet que per al líder popular van ser "només unes matisacions molt concretes en aspectes tècnics".

Albiol va afirmar que Puigdemont "pretenia seguir culpant de tots els mals el Govern d'Espanya, però li ha sortit el tret per la culata". En aquest sentit, en no recórrer l'article que fa referència a la pobresa energètica ni a les ajudes bàsiques per als que més ho necessiten, el dirigent del PP va assenyalar que "el president català estava convençut que es presentaria el recurs sobre aquest tema, però estava equivocat". És per això que Albiol va exigir al president de la Generalitat que "comuniqui als catalans que la Generalitat disposa de quatre milions per destinar-los a les persones sense recursos que més ho necessiten".

Moció de rebuig de l'ACM

Des de les entitats, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) aprovarà en els propers dies una moció de rebuig al recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol en funcions va interposar contra la els desnonaments. L'ACM vol denunciar així la "constant judicialització" de la política catalana i també vol deixar clar que el món local "està al costat de les famílies i persones que tenen menys recursos".

"Els ajuntaments coneixem molt bé les necessitats dels nostres veïns i veïnes, i sabem amb noms i cognoms aquells qui més pateixen", va assegurar Miquel Buch, president de l'ACM. "Per tant, els municipis continuarem donant suport a les famílies que més sofreixen, hi hagi una llei que ho digui o no", va reblar.

Paral·lelament, l'entitat també ha anunciat que donarà suport a la convocatòria de l'Ajuntament de Sabadell de concentrar-se davant la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya en mostra de rebuig al recurs del Tribunal Constitucional.