El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va mostrar ahir "absolutament convençut" que tot i que CDC i ERC concorrin i facin campanya per separat a les eleccions espanyoles del 26 de juny "no hi haurà cap risc per a l'estabilitat" del Govern. "Encara que ens puguem presentar per separat, ens presentem amb un objectiu comú" que "també compartim quan fem política fora de Catalunya", va defensar Puigdemont des del port de Gant, després de reunir-se amb el president del Parlament federal belga, Siegfried Bracke.

Puigdemont també va augurar "una importantíssima presència de diputats independentistes" al Congrés perquè "la política catalana no deixarà passar cap oportunitat". "Com que no ens dividirà res d'allò que ens uneix al govern i al grup parlamentari, estic absolutament convençut que no hi haurà cap, cap risc per a l'estabilitat d'un govern que funciona molt bé i d'un Parlament que té una majoria sòlida que ja voldrien molts espanyols en aquests moments", va defensar Puigdemont en la segona jornada del seu primer viatge oficial a l'estranger, a Flandes. A més, el president català va advertir que, "al marge del que passi a l'Estat espanyol", el govern "continuarà aplicant la seva agenda política".

Problema "polític"

D'altra banda, Puigdemont va sospitar que "si finalment el president espanyol és una persona diferent" de Mariano Rajoy "potser es descobrirà que no és un problema d'una persona ni d'un partit sinó d'un sistema polític que no acaba de trobar una resposta política, o no té voluntat d'expressar una resposta política a la situació de Catalunya". Si després del 26-J hi hagués "un govern espanyol més dialogant pel que fa a la resolució del conflicte amb eines democràtiques i no judicials, doncs fantàstic", va afegir.

Puigdemont preveu que, "independentment de qui quedi primer o segon, hi haurà una importantíssima presència de diputats independentistes" al Congrés i creu que aquest "és un missatge clar que el món entén". El president de la Generalitat va fer una crida a "anar a votar i enviar a Madrid les persones que millor poden defensar la posició sobirana del Parlament de Catalunya". "Les opcions estaran clares, segurament n'hi haurà diverses, però això mai ha estat un problema per Catalunya", va reblar.

Defensa del viatge

Puigdemont també va tenir temps per defensar el seu viatge diplomàtic, i va dir que l'estada a Bèlgica no ha inclòs reunions amb alts càrrecs europeus perquè aquest no era l'objectiu d'aquesta visita, i que el dia que es plantegi tenir aquestes reunions, les demanarà i les aconseguirà. "El dia que em proposi veure un comissari europeu o una altra autoritat ho farem, ho demanarem i ho aconseguirem", va dir el president català. "El viatge tenia un sentit: respondre a una invitació que em va fer el ministre president de Flandes, que va ser dels primers que em va demanar per veure'ns", perquè Catalunya pugui "conèixer en profunditat la realitat de Flandes" i en resposta a l'"interès permanent" d'aquesta regió belga per la situació catalana, va afegir.

En aquest sentit, Puigdemont va assenyalar que des del primer moment que va assumir la presidència de la Generalitat va quedar clar "que jo faria cert tipus de diplomàcia i l'estem fent i bé, i que una altra no corresponia".