La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va recomanar ahir "tranquil·litat" als ajuntaments requerits judicialment per haver donat suport a la moció del Parlament sobre la desconnexió. Lloveras va animar les coroporacions municipals a continuar aprovant aquestes mocions si així ho decideixen, però també va recomanar que facilitessin la informació a l'Audiència Nacional en el cas que sigui demanada.

"Si demanen informació, que els la donin", va dir, tot i reconèixer que es tracta d'informació pública, perquè són les actes dels plens. En una entrevista que va oferir ahir al 3/24, Lloveras apuntava que, al seu parer, no facilitar la documentació "no serveix de res".

Al llarg de l'entrevista, Lloveras també es va referir a les estelades que onegen en edificis municipals, i que, de cara a les eleccions, la Junta Electoral considera partidistes, com ha ratificat també una sentència del Tribunal Suprem. En aquest sentit, va afirmar que la decisió de Berga de mantenir-la ha portat "problemes". "Desobeirem quan realment calgui, quan tots ho volem i no quan el Tribunal Constitucional ho marqui".

En aquest sentit, i davant les diferents maneres d'entendre la "desobediència", Lloveras va reclamar "unitat" entre partits i institucions en aquests moments del procés, va demanar poc "protagonisme" dels partits, tot i que va reconéixer que les eleccions dificulten la feina. Com es recordarà, dissabte mateix es va fer una manifestació a Barcelona, convocada per la CUP i avalada per diferents entitats i representants d'altres partits polítics, per mostrar el seu suport als ajuntaments investigats per haver aprovat "mocions de desconnexió". En aquest acte es va reclamar la "desobediència" de les sentències del Constitucional i dels requeriments dels tribunals espanyols.

Actualment, el 83% de municipis catalans estan adherits a l'AMI. L'estratègia de l'associació, va explicar Lloveras, passa per veure les zones on hi ha municipis no adherits i intentar incorporar-los, amb especial atenció a Barcelona i Badalona. En el primer cas, Lloveras té previst reunir-se amb l'alcaldessa, Ada Colau, "per recordar-li que es va comprometre a fer la consulta" entre els ciutadans per veure si accepten l'adhesió.