Convergència i ERC lliuren un pols sobre si el Govern del qual formen part ha de plantejar-se o no una pujada selectiva de l'IRPF a les rendes més altes, un debat que es va intensificar ahir amb pronunciaments matisadament divergents per part de diferents veus de l'executiu català.

Després que la setmana passada el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, es mostrés obert a estudiar un increment de l'IRPF a les rendes més altes, ahir el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonés, també d'ERC, va defensar canvis impositius perquè Catalunya depengui menys del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i incrementi la despesa social, encara que va rebutjar que es produeixi una pujada generalitzada d'impostos. «Si hem de reduir el dèficit per dependre menys del FLA, incrementar la despesa social i, a més, portar a terme una reducció generalitzada dels impostos, estaríem davant la quadratura del cercle, i el cercle és rodó», va assenyalar Aragonés. El plantejament inicial, va subratllar, és introduir «petits canvis» a l'actual model impositiu per «optimitzar» el sistema.

Però a Convergència no agrada que des del Departament d'Economia que dirigeix Junqueras s'inclogui un possible augment de l'IRPF i aquest cap de setmana el vicesecretari general d'estratègia de CDC, Francesc Homs, ja va remarcar que no s'han d'apujar impostos. Després de la reunió d'ahir del Govern, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va negar que existeixi un desacord en el si de l'executiu per la política fiscal, perquè la «prioritat clara» és no incrementar la pressió fiscal. Munté va assegurar que durant la reunió del Govern no es va parlar d'un possible augment de l'IRPF i va asseverat que «no hi ha previsió» d'incloure a la llei de mesures fiscals i financeres, que acompanyarà els pressupostos, «cap proposta d'increment dels trams més alts de l'IRPF».

Encara més contundent va sonar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va assegurar que el Govern treballa perquè a la llei d'acompanyament dels pressupostos «no hi hagi cap pujada d'impostos». «No ens agraden les pujades d'impostos generalitzades per cobrir els dèficits en el sistema de finançament», va afirmar Puigdemont en la seva intervenció en el col·loqui organitzat per l'Associació per al Progrés de la Direcció i la consultora Deloitte.