Els presidents Carles Puigdemont i Ximo Puig van normalitzar des d'ahir la relació després d'anys d'incomunicació institucional i van acordar actuar conjuntament per reclamar davant l'Estat assumptes d'interès mutu com el Corredor Mediterrani.

En una conferència de premsa conjunta a Barcelona, a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, després de la reunió dels dos dirigents, Puigdemont va avançar que el pròxim Govern central notarà l'«alè al clatell de valencians i catalans» per reclamar el compliment d'un «deute històric» com el Corredor.

Tant Puigdemont com Puig van coincidir en la necessitat de trencar una «llarga incomunicació institucional» entre els dos governs autonòmics per obrir una nova etapa en la qual pretenen anar junts en la defensa d'interessos que comparteixen els dos territoris.

El president valencià va explicar que s'havia acordat a la reunió del Palau de la Generalitat la creació d'una taula de treball presidida per ell i per Puigdemont per donar la «màxima rellevància» al Corredor del Mediterrani. Si bé tots dos han coincidit en l'infrafinançament de les dues comunitats, Puigdemont i Puig no van concretar un front comú sobre finançament autonòmic, un assumpte en el qual les aproximacions són diferents perquè Catalunya no vol liderar un nou model.

Una Catalunya federal

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, també va parlar de la situació política catalana. Va expressar el seu desig de «trobar-se» amb Catalunya en un «espai comú federal», encara que va assenyalar que el poble català ha de «prendre lliurement les seves decisions», a l'hora que ha criticat la «inadmissible» inacció del Govern central. Puig va reivindicar una altra idea d'Espanya, que és «possible» i més «real» i és la que vol aconseguir el PSOE amb una «batalla federal que és de llarg recorregut».

«La Generalitat i el poble català han de prendre lliurement les seves decisions, jo ja he dit el que m'agradaria», va afirmar Puig, que va indicar, en canvi, que «el que no és admissible és que el Govern d'Espanya no faci res».