El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, va augurar ahir que el procés independentista de Catalunya és «imparable», amb una «dosi important d'irreversibilitat» i una «salut bastant envejable», i va proposar importar un pla «similar» per al País Basc. En roda de premsa al Parlament, després de mantenir reunions diverses amb diputats catalans favorables al dret a decidir, Otegi va destacar les «relacions històriques» entre les forces independentistes dels dos territoris: «Ens retroalimentem cadascú des del seu procés, perquè estem buscant els mateixos objectius».

Al començament de la seva intervenció, el dirigent abertzale va expressar el seu «agraïment personal» per haver sentit durant els seus sis anys i mig d'empresonament «tota la solidaritat i l'escalfor política i humana de la societat catalana». A més, va dir sentir-se en «deute polític» amb Catalunya per haver posat en marxa un «procés exemplar, democràtic i pacífic» que està trencant les «costures» de l'Estat.

Una altra de les lliçons, segons el seu parer, és que a Catalunya les forces sobiranistes s'han adonat que «no és possible democratitzar l'Estat espanyol» per aconseguir que reconegui i respecti els sentiments nacionals de catalans i bascos. Sense arribar a esmentar explícitament Podem, va afirmar que no veu possible que les forces estatals favorables al referèndum aconsegueixin prou majoria com per desbloquejar el conflicte, encara que s'ha mostrat disposat a «coadjuvar» aquestes forces.

Si es «demostra» que el referèndum d'autodeterminació autoritzat per l'Estat no és possible, Otegi va demanar que aquestes forces estatals es «sumin» als «processos constituents» de l'independentisme a Catalunya i Euskadi, perquè aquests processos poden ajudar a la «democratització» de l'Estat.

Jornada completa

Otegi va ser rebut per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com amb representants del grup parlamentari de Junts pel Sí i de la CUP i amb diputats de la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació de la cambra catalana. El secretari de Sortu també va puntualitzar que no va fer «gestions» per celebrar una trobada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, donada la polèmica suscitada arran de la seva visita al Parlament, ja que una reunió així podria portar «problemes» al president.