L'equació la plantejava, ahir, al Parlament de Catalunya, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Oriol Junqueras, a mode de sinopsis del projecte de Pressupostos de la Generalitat per a aquest 2016: més ingressos, menys interessos (és a dir, «menys cost del deute»), igual a uns comptes «rigorosos i socialment ambiciosos». Respecte de l'any passat, la despesa no financera de l'administració catalana s'enfila, segons les previsions de Junqueras, fins als 23.747,2 milions d'euros, el que representa un increment de l'1,5%.

En la proposta que fa el Govern, i que està pendent de la ratificació de la Cambra catalana, la previsió és que els departaments puguin gastar un 5,3% (1.113,4 milions). D'aquesta partida, 874,3 milions aniran destinats, principalment, als departaments de Salut (311 milions extra); d'Ensenyament (211 milions); de Treball, Afers Socials i Famílies (173 milions); de Territori i Sostenibilitat (102 milions, 98 dels quals es dedicaran a potenciar el transport públic) i d'Empresa i Coneixement (amb prop de 70 milions extra per a universitats i per a mesures per combatre la pobresa energètica). En el global dels comptes, va subratllar una vegada rere l'altra el vicepresident, la despesa social suposa el 73,6% (2,6 punts més que el 2015), una proporció que converteixen els pressupostos 2016 en «els més socials de la història».

«L'economia va bé», va assenyalar Junqueras (que va recordar que Catalunya podria acabar l'any amb un creixement del 2,9% del Producte Interior Brut (PIB) i amb una taxa d'atur propera al 15% -ara supera el 17%-; que les exportacions mantindran el bon ritme dels últims exercicis -la previsió per al 2016 és que creixin un 4,5%- alhora que les augmentaran a un ritme menor -el Govern preveu que creixin un 5,2% enguanya, 0,7 punts menys que el 2015) i això explica que els comptes de la Generalitat siguin moderadament expansius. Per això, va precisar Oriol Junqueras, a banda d'impulsar polítiques socials destinades per «atendre fonamentalment les necessitats dels ciutadans», els pressupostos 2016 donen marge als diversos departaments del Govern per promoure iniciatives «d'impuls del creixement i de l'activitat econòmica». En aquest àmbit, més concretament, va mencionar una inversió de 500 milions en recerca i desenvolupament; 37 milions que Governació podrà invertir en millora i rehabilitació de barris; 25 milions per a projectes de suport al comerç; 170 milions per invertir en regadius i per donar suport a la comercialització de productes agroalimentaris i 415 milions més que l'Institut Català de Finances podrà «desplegar» per al finançament empresarial.

En bona part, l'increment dels ingressos amb què compta el Govern per als comptes d'aquesta any s'explica per la previsió de cobrament d'una bestreta del Govern central pendent des de l'any 2014 i que ascendeix a 1.400 milions d'euros. Els comptes de l'administració catalana per al 2016 no són més expansius, va exposar Junqueras, perquè «els esforços» del Govern per obtenir «ingressos propis» són «col·lapsats sistemàticament» per l'Executiu central «a través de recursos al TC (va citar els exemples de l'impost sobre els dipòsits a crèdits i de l'impost sobre els pisos buits). En la mateixa línia, Oriol Junqueras es va queixar de la distribució del dèficit, que va qualificar d'«injusta» perquè obliga a Catalunya a fer un esforç de contenció pressupostària molt superior al que li correspondria -«la Generalitat representa el 5,8% de la despesa pública de l'Estat i l'esforç de reducció que ha fet representa el 10,2%, mentre que l'Administració central representa el 56% (de la despesa) i ha fet un esforç de reducció del 41%», es va queixar Junqueras-. No obstant això, el vicepresident va precisar que el pressupost català s'ha elaborat tenint en compte l'objectiu de dèficit fixat pel Govern central per al 2016, del 0,7% del PIB. Una prova més, va defensar Junqueras, que els comptes són «molt rigorosos, molt seriosos i compliran amb la previsió d'ingressos».