La CUP ja té opinió sobre el projecte de llei de pressupostos. Després que dimarts es neguessin en roda de premsa a fer cap referència sobre els comptes que va presentar el vicepresident, Oriol Junqueras, al·legant que no tenien temps perquè estaven pendents dels incidents del Banc Expropiat de Gràcia, ahir la diputada Eulàlia Reguant va fer una primera valoració, en una entrevista a la cadena TV3.

Segons l'anticapitalista, els comptes del Govern per al 2016 «són millors que els de 2015», cosa que no considera «gaire difícil", però no garanteix en absolut un suport de la CUP al pressupost perquè «encara no és el d'inflexió i ruptura» que el seu grup vol. El cap de setmana, els quadres dirigents de la CUP es reuniran per marcar l'estratègia a seguir en la negociació, però de moment, Reguant ja ha demanat canvis en els ingressos i els impostos, la «recuperació de drets i reversió de les retallades», i la inclusió de totes les lleis i taxes «suspesos o anul·lats» pel TC.

Amb tot, la CUP creu que no votar a favor el pressupost després de la negociació no incompleix el seu pacte amb JxSí i permet, igualment, seguir «treballant per la república» conjuntament.

El govern treu pit

Paral·lelament el Govern central va defensar que l'augment de 874 milions d'euros en la partida social dels Pressupostos catalans per al 2016 és possible gràcies a l'«estalvi» dels interessos del deute permès pel «bon govern» del PP, davant un Govern català que depèn d'una CUP que «exerceix la violència» com en els disturbis de Gràcia.

En una roda de premsa a la seu popular a Barcelona, amb el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, després de la reunió de treball dels grups parlamentaris del PP al Congrés i el Parlament, el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va assegurar ahir que «li sembla bé d'allò més bé» que s'incrementi «de manera notable» la partida social en els pressupostos catalans. No obstant això, va aprofitar també per recordar que aquest increment en despesa social «casualment coincideix pràcticament amb el que s'ha estalviat la Generalitat en interessos per finançar el deute, 850 milions d'euros. És un exemple clar que un Govern seriós i responsable, un bon Govern per a Espanya, és el que convé a Catalunya».

Fernández Díaz va criticar que el Govern destini 48 milions al desplegament de la Hisenda pròpia, ja que «destinar aquesta partida a una conselleria que té pràcticament suspeses pel Constitucional les seves presumptes competències és un malbaratament de recursos que no procedeix».