El Govern no retirarà el seu projecte de Pressupostos per elaborar-ne un de nou, com li exigeix la CUP, però plantejarà als anticapitalistes una contraproposta, en un dels seus últims intents per convèncer-los que retirin la seva esmena a la totalitat, que podria obrir un escenari preelectoral a Catalunya.

El rebuig frontal de la CUP al projecte pressupostari del Govern amenaça de fer trontollar la legislatura, ja que seria segons fonts de Junts pel Sí (JxSí) una prova més que els anticapitalistes han decidit "trencar" l'acord d'estabilitat que va possibilitar al gener la investidura del president Carles Puigdemont.

Si fa només 48 hores fonts del Govern comptaven amb poder convèncer la CUP perquè no obstaculitzés la tramitació dels Pressupostos, el fet que els anticapitalistes registressin ahir la seva esmena a la totalitat ha causat desconcert en l'executiu.

Si ni la CUP ni la resta de l'oposició es desdiuen del seu veto, el Parlament rebutjarà la setmana que ve l'admissió a tràmit dels Pressupostos, cosa que segons fonts de la Generalitat abocarà Catalunya a una pròrroga pressupostària, perquè el Govern no veu marge per elaborar uns nous comptes que satisfacin les reivindicacions dels 'cupaires'.

Mentre a l'hemicicle del Parlament es desenvolupava avui una nova sessió plenària, als passadissos i despatxos no paraven els moviments i reunions per intentar reconduir el debat.

Al migdia, Carles Puigdemont, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i els diputats de la CUP Anna Gabriel i Joan Garriga s'han reunit durant prop d'hora i mitja a les dependències del president de la Generalitat al Parlament.

Segons fonts governamentals, Puigdemont i Junqueras els han comunicat que no retiraran el seu projecte pressupostari i han instat els seus interlocutors a renunciar a l'esmena a la totalitat, per permetre tramitar-los i que almenys comenci la negociació, però els diputats de la CUP els han deixat clar que no pensen aixecar el seu veto si el Govern no refà els comptes.

Fonts del departament d'Economia de la Generalitat han assegurat a Efe que estan treballant en una contraproposta, que traslladaran aviat a la CUP, amb les possibles modificacions que es podrien introduir en el projecte del Govern.

Les citades fonts recorden que el pressupost ha de cenyir-se al límit de dèficit fixat per al 2016, que és del 0,7 % del PIB, i que el marge per obtenir nous ingressos és molt limitat, encara que sí és possible reordenar partides de despeses del Pressupost.

Les posicions, no obstant això, segueixen enrocades: la CUP, en un comunicat, ha estat contundent a l'hora d'advertir que amb el projecte actual "no hi ha marge de negociació" i la seva esmena a la totalitat és "ferma".

I això malgrat la crida del president de la Generalitat al Parlament, en el ple d'avui, perquè permeti al Govern fer "els deures" i, i malgrat la seva insistència a assenyalar que s'estan complint els compromisos acordats amb la CUP.

Davant les objeccions dels antisistema per l'escàs nivell de compliment de la declaració de ruptura del passat 9 de novembre, Puigdemont ha avançat que divendres que ve el Govern registrarà al Parlament un document que detallarà els aspectes d'aquesta resolució que ja s'han executat.

Però el president català ha deixat clar que "moltes de les mesures" de caire social que es deriven de l'esmentada declaració requereixen d'una assignació pressupostària, pel que depenen de si s'aproven els Pressupostos de la Generalitat del 2016.

El ple d'avui ha donat peu a una nova topada entre JxSí i la CUP, que han votat en sentits diferents d'una proposta de Catalunya Sí que es pot per modificar l'impost de Successions.

JxSí i el PPC han impedit que la proposta fos admesa a tràmit, cosa que li ha valgut a la força majoritària els retrets de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant: "Així no s'avança cap a la construcció de la nova república".

Les relacions entre el Govern i la CUP afronten una setmana decisiva, que en cas de culminar amb un rebuig del Parlament als Pressupostos podria certificar el divorci entre JxSí i la CUP.

Fonts de CDC consultades per Efe no descarten que, si la CUP bloqueja la legislatura amb el seu paper opositor, hi hagi eleccions abans del previst, ja que el Govern no podria buscar el suport d'altres socis a la cambra si no vol aparcar el full de ruta sobiranista.