El biòleg i genetista català Carles Vilariño-Güell, que lidera un equip d'investigadors a la Universitat de Colúmbia Britànica de Vancouver (Canadà), ha descobert el primer gen associat a l'origen de l'esclerosi múltiple. Científics de la Universitat de Colúmbia Britànica i del Vancouver Coastal Health han publicat un estudi en la revista «Neuron» que indica que el gen NR1H3 incrementa en un 70 % les possibilitats de desenvolupar esclerosi múltiple i que la malaltia podria ser hereditària.

Segons va informar la Universitat de Colúmbia Britànica en un comunicat, per portar a terme l'estudi els autors van analitzar les dades del Projecte Colaborativo Canadenc sobre la Susceptibilitat Genètica per a l'Esclerosi Múltiple, treball en el registre del qual s'emmagatzema la informació genètica de més de 2.000 famílies canadenques. Per portar a terme aquesta investigació, Vilariño va tenir en compte més de 4.000 mostres de pacients amb esclerosi múltiple i 8.600 de parents consanguinis.

El descobriment d'aquesta mutació posa de manifest que algunes formes d'esclerosi múltiple són hereditàries. «El descobriment és fonamental per la comprensió de l'esclerosi múltiple. Fins ara sabíem molt poc sobre els processos biològics de la malaltia, però la troballa té un potencial enorme per al desenvolupament de nous tractaments dirigits a les seves causes, i no només els símptomes», va afirmar Vilariño-Güell.