El diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas va demanar ahir "generositat" en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, davant els intents d'"apropiar-se" del procés independentista per part d'"un partit polític o una visió ideològica".

En declaracions a TV3, Salellas va defensar que les formacions independentistes del ParlamentJunts pel sí i la CUP- han de "trobar la fórmula" per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat, que ara estan bloquejats a causa de l'esmena a la totalitat que ha presentat la formació anticapitalista, des de l'"optimisme i la diversitat".

Segons l'opinió de Salellas, les forces independentistes aconseguiran posar-se d'acord sempre que actuïn "des d'una perspectiva de generositat i de construcció nacional".

En aquest sentit, va advertir que seria "un gran error" utilitzar el procés "com una arma entre les diferents formacions independentistes" i va apel·lar a arribar a un acord per a uns pressupostos que "permetin avançar en la construcció de la República" catalana.

Mentrestant, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que Catalunya tindrà "un problema" si no s'aproven els pressupostos i s'han de prorrogar. "Si no hi ha un pressupost elaborat per un Govern independentista com el que presideixo, el que hi haurà serà una pròrroga d'un pressupost que el que és segur que no serà és més a prop de la independència", va afirmar Puigdemont en una entrevista que es va enregistrar divendres i que es va emetre ahir al migdia a Olot TV. "La pròrroga és més autonomista o més independentista?", es va preguntar. Per part republicana, Joan Tardà, numero 2 d'ERC a les eleccions del 26J, va afirmar ahir que Esquerra "no es planteja cap altre escenari que no sigui el d'arribar a un acord".

Només el procés

En canvi, el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va criticar que el debat dels pressupostos hagi acabat al voltant al procés, i que no incorporin bona part de les mesures incloses en el pla d'emergència social.

Domènech va afegir que el debat sobre una "política fiscal redistributiva" no s'ha fet i que "aquest debat, que havia d'haver estat sobre els pressupostos, si eren més justos, més solidaris i més redistributius, ha derivat rapidíssimament cap a un debat sobre la sort del procés".