El diputat de la CUP Benet Salellas va afirmar ahir que els últims dies "hem tingut moviments explícits" i "reunions" a partir del document del Govern sobre els Pressupostos, i que això el fa ser "més optimista" sobre un possible acord que permeti retirar l'esmena a la totalitat. Segons va indicar Salellas en unes declaracions a RAC1, des que dijous passat el Govern els va lliurar el document amb noves propostes per incorporar-les als Pressupostos de la Generalitat, i fins avui mateix, "hem tingut moviments explícits" i hi han hagut "trobades". No obstant, va advertir que "encara està tot molt obert i, en funció del que passi fins a l'últim moment, es decidirà si es manté l'esmena o es retira".

Tres assemblees territorials de la CUP van forçar ahir la convocatòria d'una nova reunió del Consell Polític per valorar la possibilitat d'una retirada de l'esmena a la totalitat si hi ha avenços suficients en la negociació que té lloc amb el Govern de Junts pel Sí.

Al llarg del dia es van reunir les diverses assemblees territorials per posicionar-se al respecte i, d'elles, sortiran mandats concrets en forma de vots ponderats en funció de la xifra de militants de cada lloc, els quals serviran de base perquè avui el Consell Polític es pronunciï de forma definitiva sobre l'esmena a la totalitat.

Sobre les acusacions que als últims dies dirigents de CDC han llançat contra la CUP per la seva suposada deslleialtat en relació amb l'acord d'estabilitat parlamentària durant la legislatura, Salellas va apuntar que "creiem que l'acord s'ha complert al peu de la lletra, però ara arriben els Pressupostos i ningú no pot pretendre que aquest acord sigui un xec en blanc, hem d'asseure'ns i trobar punts" que permetin la coincidència. Salellas també va subratllar que "el compromís de la CUP en la construcció de la nova república és claríssim" i en tot moment ha permès al Govern "que tiri endavant en la construcció republicana i les estructures d'Estat".

El diputat va corrobar que "hi ha dos diputats de la CUP, entre els quals hi sóc jo, que ens trobem de forma assídua amb JxSí per anar coordinant la nostra acció parlamentària" en una dinàmica "que sembla que ningú no veu, però que existeix".

No hi haurà eleccions

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va descartar "totalment" unes noves eleccions al Parlament en cas que la CUP acabi rebutjant els pressupostos del 2016. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras va instar JxSí i la CUP a "aprofitar la majoria de 72 diputats del Parlament" i no pensar en uns hipotètics nous comicis quan ja existeix una majoria independentista a la cambra.

En aquest sentit, el vicepresident econòmic va rebutjar iniciar converses amb algun altre grup si la CUP manté el veto als pressupostos, perquè fer-ho seria, de facto, "renunciar al full de ruta" existent cap a la independència. "Passi el que passi" en el debat de totalitat de demà al Parlament, el Govern seguirà gestionant el dia a dia amb les eines de què disposi en cada moment.