El Consell Polític de la CUP i el seu Grup d'Acció Parlamentària van decidir ahir a la nit mantenir l'esmena a la totalitat presentada contra els Pressupostos de la Generalitat en una votació molt ajustada que finalment comprometrà l'estabilitat parlamentària a Catalunya perquè el Govern no podrà tramitar els seus comptes.

En una reunió celebrada a la seu nacional de la CUP que va durar unes tres hores, el màxim òrgan de direcció va acordar mantenir l'esmena, després que a les territorials es produís un empat a 24, i desempatés el GAP. La decisió es va prendre finalment per 29 vots a favor del veto pressupostari, 26 en contra i 3 abstencions.

La decisió de la CUP comportarà que avui el grup parlamentari voti favorablement les esmenes a la totalitat presentades pels grups de l'oposició i que, en conseqüència, Junts pel Sí (CDC i ERC) no disposi de suficients vots per seguir tramitant els pressupostos.

Segons la diputada Eulàlia Reguant, la CUP no obstant no veta res, sinó que simplement ha decidit seguir negociant amb JxSí la possibilitat de treballar conjuntament els Comptes de 2017, és a dir, el projecte de l'any vinent. «No renunciem a uns Pressupostos per al 2016, però si això no és possible expressem la voluntat de treballar conjuntament amb JxSí en els de 2017», va aclarir.

Reguant va considerar que la legislatura no s'acaba només pel fet que no hi hagi hagut acord en el projecte de Pressupostos presentat, i va matisar que la CUP ­seguirà garantint l'estabilitat parlamentària per desplegar el full de ruta i la declaració independentista del Parlament català del 9 de novembre. També va apuntar que els diputats de la CUP es deuen a les decisions adoptades pel conjunt de les territorials de la CUP i del GAP, sense fer distincions.

El portaveu de comunicació de la CUP al Parlament, Albert Botran, va recordar com s'ha desenvolupat la negociació amb JxSí en els últims dies. «Jutgem negativament -va assenyalar- que es presentessin els Pressupostos sense haver-los negociat i acordat abans» amb la CUP, va destacar, i també «la visió que s'ha imposat segons la qual qualsevol element nou que es posava damunt de la taula per negociar era interpretat com una cessió a la CUP».

Oferta de darrera hora

Dilluns, va afegir, «va arribar més tard del que haguéssim desitjat un document en el qual es concretaven algunes qüestions», les quals, però, no van poder ser valorades per les militància en les assemblees territorials. «És un desacord i no serà l'últim, però les arrels del procés són profundes, per la qual cosa obrim la porta a la possibilitat d'acords de cara al futur», va dir.

Per part seva, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va alertar que l´«incompliment flagrant» per part de la CUP de l'acord d'estabilitat que va signar amb Junts pel Sí «tindrà conseqüències» i es va mostrar oberta a «reflexionar sobre tot», inclòs sobre si convé un avanç electoral.

Munté va denunciar que la CUP «no ha complert un acord de governabilitat que incloïa un pla de govern amb unes accions concretes que, per ser portades a terme requerien uns nous Pressupostos».

Paral·lelament, el cap de llista de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, va afirmar que «independència i CUP són antònims». «La CUP ha de decidir si tira per un camí o per un altre, perquè nosaltres estem per fer les coses bé, i és evident que la centralitat d'aquest país no està a la CUP», va afegir.