Impedirà augmentar el nivell de despesa

L'escenari de pròrroga dels pressupostos del 2015 al qual s'exposa la Generalitat si no aconsegueix aprovar els comptes del 2016 impedirà a l'executiu català augmentar el nivell de despesa aquest any.

Fonts del departament d'Economia han assegurat a Efe que aquesta serà una de les conseqüències pràctiques que el Govern no pugui aprovar els pressupostos aquest any.

El conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha recordat avui que l'augment de la despesa prevista en els pressupostos era d'un total de 1.113,4 milions per al conjunt dels 14 departaments del Govern.

L'augment de recaptació, per eixugar el deute

Una altra conseqüència d'aquesta situació és que l'augment de recaptació que s'aconsegueixi aquest any haurà de destinar-se necessàriament a reduir dèficit -el límit per a aquest any és del 0,7% del PIB-, en virtut de la llei d'estabilitat pressupostària.

Amb uns pressupostos aprovats per a 2016, les noves partides de despeses estarien blindades, mentre que amb el marc pressupostari del 2015 no és possible augmentar el sostre global de despesa ni tampoc fer noves actuacions d'inversió, encara que sí moure partides de despesa, segons aquestes fonts.

Aquesta situació de pròrroga pressuposada també implica que el Govern no podrà beneficiar-se de la reducció de la partida d'interessos del deute prevista en els pressupostos.

No permet tapar les substitucions de professors

Quant a la política de personal de l'administració catalana, aquest matí el conseller ha assegurat que la pròrroga pressupostària no dóna "marge" de cap tipus, per exemple, perquè les substitucions dels professors es tapin abans del previst actualment (sis dies), perquè aquesta mesura també figurava en els pressupostos.

Perilla la paga doble

Respecte a la part pendent de la paga extra del 2012 que falta per abonar als funcionaris catalans -equivalent al 75,96% de l'esmentada paga-, la pròrroga també fa més difícil el seu retorn, segons el departament d'Economia.

En concret, el Govern s'havia compromès a tornar un 15,32% d'aquesta paga el 2016; un 30,32% durant el 2017 i el 30,32% que faltaria durant el primer trimestre del 2018.

En qualsevol cas, aquestes fonts han assegurat que no està en qüestió l'augment salarial de l'1% que s'aplica als funcionaris catalans des de l'1 de gener d'aquest any.