El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descartat aquest dijous "aigualir o negociar a la baixa" el full de ruta per aconseguir altres suports al Parlament en lloc del de la CUP, però sí que s'ha obert a "millorar-lo i enriquir-lo" de cara a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà la segona quinzena de setembre, segons ell mateix ha apuntat. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha apuntat que potser la societat civil o el debat polític pot oferir "alguna proposta de gran consens social", i ha posat d'exemple un hipotètic referèndum ofert pel nou govern espanyol. Sobre el referèndum unilateral, s'ha limitat a dir que "totes les opcions que puguin posar-se sobre la taula han de ser valorades". No ha volgut anar més enllà a l'espera que Junts pel Sí ho analitzi internament. En tot cas, ha apuntat que si no hi ha majoria per tirar endavant l'actual full de ruta, ha de ser la gent qui decideixi en eleccions quin és el que vol.

Puigdemont ha defensat que el full de ruta està ben definit "i no es pot tocar", però sí que ha plantejat la possibilitat d'enriquir-lo i millorar-lo. "Però empetitir-lo, negociar-lo a la baixa, aigualir-lo perquè si no tenim el suport de la CUP tindrem el d'aquell d'allà... això no va d'això", ha avisat.

En aquest sentit, ha indicat que cal ara una reflexió interna de JxSí i també esperar a veure què passa a Madrid, on Podem continua defensant el referèndum tot i que ha reconegut no confia gaire que se'n surti. "Tècnicament hi pot ser, potser al setembre puc anar amb aquesta proposta enriquida. Hi poden haver altres, però és prematur ara parlar-ne", ha opinat.

En preguntar-li pel referèndum unilateral d'independència, ha remarcat només que totes les opcions que es plantegin han de ser "valorades", però no ha anat més enllà. Ha afegit, però, que l'acord que hi havia amb la CUP sobre el full de ruta ja admetia un "afinament final", és a dir, analitzar en cada moment com avança la legislatura perquè hi ha "elements exteriors que poden influir", i ha tornat a citar aquí les eleccions espanyoles.

En tot cas, ha reiterat que "la gent ha de tenir la convicció absoluta" que JxSí no es desviarà del propòsit de les eleccions del 27-S ni ell ho farà respecte al programa de govern. Puigdemont ha argumentat que la ciutadania no l'ha "autoritzat a fer cap rebaixa", i si això s'hagués de produir, s'haurà de decidir en unes eleccions. "Si veiem que no hi ha la majoria per tirar endavant el full de ruta que sigui la gent que decideixi el full de ruta que vol, però que la tria sigui clara: entre els que tenim com a prioritat clara el full de ruta per la independència, o els que la condicionen a un referèndum impossible o a una revolució també impossible", ha remarcat fet referència a la CUP.

Puigdemont ha tornat a criticar la posició "injustificable" que han mantingut els cupaires amb els pressupostos, i ha avisat que els fets "els allunyen de la independència". En aquest punt, ha constatat que la CUP "té altres prioritats", i ara les entitats hauran d'aclarir i dir si és el mateix votar una opció o una altra. "Si fos la independència ara tindríem pressupostos", ha insistit.

Al seu parer, cal que els cupaires "s'aclareixin" en aquest mesos que tenen per davant, i "que aquests empats infinits no els facin pagar al procés i al país".

Com ja va apuntar dimecres al vespre, ha assegurat que si hagués sabut que l'acord amb la CUP "mutaria" llavors no hauria acceptat el càrrec, ni creu que tampoc Artur Mas li ho hagués ofert. Ha reconegut que hi ha el "risc que el procés s'entrebanqui" ara mateix, però també ha opinat que la qüestió de confiança pot servir per "rellançar-lo en la seva fase final".

Ha apuntat que ell no treballa perquè hi hagi unes noves eleccions, però ha apunta que si han de tenir lloc perquè s'ha "interromput el full de ruta", llavors "és normal" que ell es plantegi presentar-se com a candidat.