L'expresident de la Generalitat Artur Mas va pronosticar ahir que la CUP podria "acabar d'enfonsar" el Govern el pròxim mes de setembre quan l'actual president, Carles Puigdemont, se sotmeti a la qüestió de confiança que va anunciar al Parlament després que la formació anticapitalista confirmés la seva esmena a la totalitat als pressupostos.

Per a Mas, és un escenari "probable si la CUP fa de CUP" i va afirmar que va tocar "molt greument" el Govern i "l'anhel democràtic del 27-S". D'altra banda, l'expresident va comentar que no es penedeix d'haver fet un pas al costat amb la renúncia al seu càrrec el gener passat i va descartar presentar-se en unes hipotètiques eleccions a la tardor. Va deixar clar que el seu candidat és Carles Puigdemont.

En una entrevista a RAC1, Mas va recordar que en l'acord amb la CUP no es van incorporar els pressupostos com a tals dins del pacte d'estabilitat però que sí s'explicitava clarament no votaria en el mateix sentit que les forces polítiques contràries al procés, tal com va succeir aquest dimecres al Parlament. Segons va dir, si l'aliat decideix no donar suport en la tramitació d'una llei com la dels pressupostos "vol dir que no és aliat" i que "no té paraula".

Per l'expresident, Puigdemont tenia tres opcions davant el veto de la CUP: plantejar una moció de confiança - la "millor" de les opcions segons Mas-, "no fer res" i "oblidar-se" del mandat democràtic del 27-S i "fer un cop de timó" seguint les demandes de l'oposició. Mas ha explicat que "feia dies" que havia parlat amb Puigdemont de la possibilitat de plantejar una "qüestió de confiança" després de veure que la CUP comencés a deixar entreveure que no donaria suport a la tramitació dels pressupostos al Parlament.

D'altra banda, Mas es va mostrar "convençut" que amb David Fernández com a cap visible de la CUP "hauria estat diferent" i va posar d'exemple la seva col·laboració durant la celebració del procés participatiu del 9 de novembre del 2014. "Aquesta mateixa CUP que tenim ara, és la mateixa que es va carregar el seu cap de files", va afegir Mas, aquesta vegada en referència a Antonio Baños.

Per l'expresident, la formació anticapitalista està partida en "dues meitats" i una d'elles "actua com s'està veient". "Les carícies de segons quines persones de la CUP es poden convertir en ganivetades per l'esquena", va afegir Mas, que va lamentar que s'hagi imposat la línia "dura i intransigent, la que ho trenca tot". El grup dels cupaires "tenen un cacau intern impressionant", va comentar.