La qüestió de confiança comportarà de nou obrir el debat sobre el full de ruta. El mateix Puigdemont va apostar per enriquir-lo, mentre que la CUP va plantejar obertament el referèndum unilateral com a única via possible per arribar a la independència. El nou esquema calendaritzarà les diferents etapes i també inclourà possibles "plans b". És precisament en aquest marc que el president no va descartar el referèndum unilateral durant la sessió de control, tot i que la primera opció sigui sempre negociar amb l'Estat.

Aquest nou calendari comportarà ampliar terminis, ja que només quedarien nou mesos efectius per complir els 18 inicials, però en cap cas es plantejaria convertir l'actual legislatura en una de quatre anys. El mateix Puigdemont va reiterar que "no tinc cap interès a allargar innecessàriament" el mandat.

Al Parlament, la diputada Mireia Boya va insistir en la idea de la via unilateral. "Més val fer el que necessitem que esperar el que no vindrà. No renunciem al referèndum, però tampoc a la unilateralitat amb l'esquer del referèndum", va indicar la cupaire, opinant que l'anomenat referèndum podria ser la "síntesi" pels que reclamen que la gent s'expressi però també seria la "resposta democràtica a un Estat que no tolera la democràcia dels pobles".

En aquest punt, va demanar que els que ara defensen el referèndum pactat, i especialment en la campanya electoral que comença avui, s'acostin a la via unilateral un cop comprovin que no és possible un acord amb l'Estat. Boya també va fer una crida a "refer ponts" amb JxSí "des d'avui mateix", reconeixent que la decisió de Puigdemont de sotmetre's a una qüestió de confiança va generar "sorpresa" en alguns i "tristesa i decepció en altres".

Va voler desvincular-ho del debat pressupostari, assegurant que se senten "responsables però no culpables" del que està passant. La diputada va admetre que si bé no han estat d'acord amb JxSí en "els ritmes de la superació del marc autonòmic ni en la intensitat de la confrontació democràtica amb l'Estat", sí que hi ha altres fites que comparteixen. Al seu parer, si de la "desavinença" de dimecres pot sortir alguna cosa "bona" és precisament "refermar l'acord en base a un full de ruta compartit".

Puigdemont va remarcar que hi haurà escenaris diferents si guanyen unes forces polítiques a Espanya o unes altres. D'aquí la seva intenció de preveure "plans b" en la nova estratègia d'actuació que vol sotmetre a consideració de la cambra la segona quinzena de setembre, el que ell veu com la seva pròpia investidura, ja que podrà participar i liderar l'actualització del full de ruta. L'esquema aquest cop no li vindrà donat, com va passar al gener.

Pel que fa als ponts que vol refer la CUP, el cap de l'executiu català va ser taxatiu. "Els millors ponts són aquells que no es dinamiten", va etzibar. Una de freda, aquesta resposta, i una de calenta, ja que no es va tancar a incloure la reivindicació cupaire d'un referèndum unilateral.

Un canvi d'estratègia

L'oposició, sense tenir en compte la CUP, va reclamar a Puigdemont que canviï d'estratègia. El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, li va preguntar si pensa obrir altres escenaris o l'objectiu només és "guanyar temps per fer el mateix". Iceta ha constatat que el Govern va patir una "severa derrota política", i va considerar que el principal responsable no és la CUP, sinó Puigdemont, per no voler buscar altres suports per als pressupostos al marge dels deu diputats cupaires. Precisament, el líder del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, va avisar que la seva coalició estarà al seu costat si torna al dret a decidir i imprimeix un gir social a l'estratègia, però no li donarà suport si vol "perpetuar la situació d'immobilisme i marasme" actual.

La presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, va demanar al cap de l'executiu per què està plantejant la qüestió de confiança per al setembre i no per al mes de juliol, passades les eleccions del 26-J. També ho va exigir el líder popular al Parlament, Xavier Garcia Albiol, que va constatar que "el procés ha mort i que l'aventura separatista s'ha acabat". També va subratllar que segons el seu parer va afrontar el debat d'investidura per "covardia".