El diputat de la CUP Benet Salellas va exculpar ahir ERC i el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, del rebuig dels antisistema als Pressupostos de la Generalitat, un veto que justifica en la "decisió de l'executiva de Convergència" de no cedir en "cap" de les reclamacions de la CUP.

En un vídeo penjat a YouTube, Salellas ha recordat que hi va haver fins a "16 reunions amb el departament d'Economia" en les quals els cupaires demanaven que els comptes de la Generalitat fossin "més socials i amb més blindatge dels drets socials (...) amb més ingressos que havien de venir de la gent que té més, modificant l'IRPF i els impostos de Patrimoni i Successions, pensant en gent amb rendes altes de més de 90.000 euros anuals".

Però si bé la CUP va constatar "certa receptivitat a ERC" i fins i tot en alguns dirigents de Convergència el cap de setmana passat, Salellas ha explicat que a la reunió de l'executiva de CDC de dilluns "els homes forts de Convergència van decidir que no estaven disposats a cedir en cap dels punts importants per a la CUP".

"Això és el que desencadena finalment el vot de la CUP", subratlla Salellas, que en un context de campanya electoral ha criticat així al partit del president Carles Puigdemont i ha exonerat la formació republicana que lidera el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Salellas furga fins i tot en el grup de Junts pel Sí (CDC i ERC) i arriba a opinar que aquest tema "no ha estat un debat de 62 (diputats) contra 10 (els de la CUP)" perquè dins la coalició independentista hi ha veus favorables a canvis tributaris, i s'ha referit en aquest sentit no només a ERC, sinó també als independents del grup del Govern. "Hi ha conflictes i debats dins de JxSí, que no té capacitat per resoldre'ls internament", ha remarcat el diputat de la CUP, que en tot cas creu que el projecte de Pressupostos no era precisament una "envestida cap a l'Estat".

L'expresident català i líder de CDC Artur Mas, per la seva banda, va retreure a la CUP que "presumeixi" d'incomplir acords i ha contrastat l'actitud dels anticapitalistes amb "la manera convergent" d'actuar, que és "donar la paraula i complir-la" i, en el cas de no poder fer-ho, "demanar disculpes".

La rèplica de Mas

En el seu discurs, Mas va contraposar l'actitud del partit antisistema a la "manera convergent" d'actuar, que és "donar la paraula i complir-la i, si no pots, t'avergonyeixes, demanes disculpes i no presumeixes".

En aquesta línia, el líder de CDC va prossguerir: la "manera convergent" consisteix també "pensar en les persones i no tant en les ideologies", moment en el qual va recordar els efectes socials de no aprovar Pressupostos.

I també va reinvindicar l'estar al costat "de l'ordre públic i dels Mossos d'Esquadra" en lloc de donar suport als "pocs que es dediquen a cremar-ho tot amb el credo constant de la violència", en referència als fets al barri barceloní de Gràcia.

L'expresident va posar èmfasi en la importància de cada vot perquè un diputat de més o de menys pot "canviar moltes coses" i ha assenyalat que "part del neguit" d'avui és perquè un parlamentari va caure del costat de la CUP en lloc de Junts pel Sí en els comicis del 27 de setembre de 2015.