Veure i viure que significa ser pagès. Durant aquest cap de setmana, del 17 al 19 de juny, 150 explotacions agràries i ramaderes d’arreu de Catalunya - amb la complicitat d’uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments- obren els seves portes perquè els ciutadans coneguin de primera mà d’on provenen els aliments que posen cada dia a les seves cassoles i taules. L’objectiu d’aquesta iniciativa original és donar valor al món rural català. “Per nosaltres és molt important, posem cara a la gent que gaudirà dels productes, ens dóna forces per fer-ho millor i també dóna sentit a la feina que fem”, assegura l’Anna Serra, una de les propietàries de la granja lletera La Selvatana de Campllong. Aquest diumenge, milers de persones han omplert les granges gironines per conèixer de ben a prop la tasca que realitzen. “És un abans i un després”, afirma Joan Viñolas, de Mas Bes. “És un gran projecte, es bo que els nens sàpiguen que la llet no surt dels supermercats”, assenyala en Ramon Ribas, un dels assistents. Els agricultors i ramaders demanen que el projecte tingui continuïtat i es repeteixi anualment.

D’on venen els ous o els enciams, com s’elabora un iogurt o quines són les millors tècniques per cultivar els tomàquets. Aquests són només alguns dels elements que s’han explicat durant aquest cap de setmana a unes 150 explotacions agrícoles i ramaderes d’arreu de Catalunya amb motiu de la primera edició del projecte ‘Benvinguts a Pagès’, una iniciativa que té per objectiu posar en valor el món rural ensenyant a la ciutadania com i on es produeixen els aliments i quina és la vida dels pagesos.

A les comarques gironines, centenars de persones s’han acostat a les principals grages que podrien trobar mitjançant la pàgina web del projecte. Al Gironès, una d’elles era La Selvatana, una granja lletera que va arrencar l’avi de l’Anna Serra als anys 1970. Munyen unes 95 vaques i en total tenen 160 animals. Cada setmana produeixen uns 3.500 quilos de iogurt i uns 3.000 litres més de llet. Setmanalment, uns 12.000 nens mengen iogurts fets en aquesta granja.

“Per nosaltres és molt important tenir l’oportunitat que la gent ens conegui i que vegi com es fan els aliments; nosaltres posem cara a la gent que gaudirà dels nostres productes i això ens dóna forces per millorar i dóna sentit a la nostra feina”, assegura Serra qui s’ha encarregat d’atendre els centenars de visitants que han passat aquest diumenge al matí per la seva granja. Ella ha estat l’encarregada d’ensenyar-los tot, des de la secció dels vedells - que aquesta passada nit ha arribat un nou membre- passant per les màquines que extreuen la llet, els camps, les instal·lacions de la granja i els equipaments per pasteuritzar la llet. La visita, com totes, ha estat gratuïta i, un cop finalitzada, els assistents han pogut degustar els productes de la granja, la llet i els seus iogurts.

“És molt gratificant, jo dic la teoria de les llenties de l’àvia; un creu que són els millors del món però és perquè t’estimes tant la teva àvia que quan menges segregues serotonina. Jo no puc arribar a ser l’àvia de tots però si una amiga i m’encanta saber que ofereixo una bona qualitat”, assegura Serra.

“A casa prenem llet La Selvatana i ens encanta, tenia moltes ganes de conèixer qui ho feia i com ho feien”, ha explicat l’Àngel, un dels assistents. La Raquel, una altra veïna de Girona, detallava que li picava la curiositat saber què volia dir i suposar el fet que es tracti d’un producte ecològic. Per això, ella, el seu marit i el seu fill s’han apropat fins a Campllong per veure de què es tractava. “Considero que és una gran iniciativa, crec que és genial que els pagesos ens expliquin què fan i, a més, els menuts estan en contacte amb la natura i els animals”, ha explicat.

Una altra de les granges que durant el cap de setmana no han parat és Mas Bes, a La Salitja, dins del municipi de Vilobí d’Onyar. Aquí, tota la família ha unit forces per atendre, realitzar les visites (micròfon en mà) i oferir els productes que porten a terme en aquesta granja centenària. Com en el cas de La Selvatana, estan acostumats a rebre visites, d’escolars o de ciutadans d’arreu de Catalunya que durant l’any s’interessen pel món de la pagesia. No obstant això, cap dels dos van dubtar a l’hora de sumar-se al projecte ‘Benvinguts a Pagès’.

“És un abans i un després, la gent veu la feina que realitzes i fins i tot veïns del teu mateix poble s’adonen de l’esforç que suposa aquell formatge o producte que ells tenen a casa”, ha comentat Joan Viñolas, propietari de Mas Bes. Durant el cap de setmana han registrat més de 200 visitants d’arreu de les comarques gironines i barcelonines. Fins i tot han hagut d’allargar i programar més rutes per aquest diumenge a la tarda.

“Crec que és un gran projecte, encara hi ha nens que pensen que la llet surt del supermercat”, comentava un dels assistents a la visita, en Ramon Ribes, que anava acompanyat de tota la seva família, fins i tot l’àvia que complia 99 anys. “No hi havia estat mai, a la residència no veiem coses així”, ha comentat. També els petits estaven il·lusionats tocant els conills, els vedells i veient el funcionament d’una granja d’aquestes característiques. “Les vaques són animals curiosos i divertits, sobretot pel bony gran que tenen damunt del cap”, explicaven dos germans.

Poder visitar unes 150 explotacions catalanes

En total, la iniciativa ha aplegat unes 150 explotacions agràries i ramaderes d’arreu de Catalunya, 200 restaurants i 250 allotjaments. Cadascú podia organitzar-se la visita quan i com volgués. El web del projecte inclou la informació i fitxes de totes les explotacions, allotjaments i restaurants que participen a la iniciativa. Majoritàriament les visites duraven una mitja hora tot i que en alguns negocis s’han estimat més allargar-les per donar més informació. Aquest diumenge, els ramaders i grangers participants asseguraven que la iniciativa ha estat un èxit - tot i el mal temps de dissabte- i esperen que consolidi com un esdeveniment que es repeteixi cada any.

En definitiva és tracta d'un projecte del territori i per al territori. Està liderat per la Fundació Alícia, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i dels patronats de Turisme de les diverses diputacions. La iniciativa s'emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016.