DANIEL DE ALFONSO

Pel meu compte he anat movent fils, sempre he anat proposant idees i quan he anat parlant amb empresaris (...). Hem parlat amb Isidre Fainé [president de CaixaBank] (...) amb José Luis Bonet [president de de la Cambra de Comerç d'Espanya i de Freixenet] (...) amb?Julio Fernández, de l'associació d'empresaris gallecs de Catalunya; amb José Manuel Lara [president del Grup Planeta i Atresmedia Corporación, que va morir el 2015] i vas parlant amb empresaris forts i diuen: «Això ho has de parlar, aquesta és una sortida». (...) Ell (Germà Gordó) reconeix que Convergència és ara mateix una olla de grills. (...) Germà, que és un home molt ambiciós, així m'ho havien fet saber companys seus en el seu moment, ja que a mi se'm va ocórrer pensar en ell com a alternativa [a Artur Mas]. (...) Germà em surt que no hi ha cap gest [del Govern espanyol]. Aleshores li dic: «Jo ho intentaré; ho intentaré, que el president del Govern li faci una trucada al president de la Generalitat. Ho intentaré abans que acabi el mes d'octubre i digui les coses clares (...) que tingui una trucada [Artur Mas] i que li digui la veritat: «Mira, tens la soga al coll. Si saltes [en referència a la consulta del 9-N] et penges; si no saltes salvaràs el teu partit. Si no ho fas pel teu país, Catalunya, si no ho fas per Espanya, fes-ho pel teu partit».

J.FERNÁNDEZ DÍAZ

I quan, en aquest escenari que tu dibuixes, quan deixaria Artur Mas la presidència de la Generalitat?

DANIEL DE ALFONSO

Bé, és que si s'aconsegueix esgotar l'any i mig que queda de legislatura, en les properes eleccions ja haurà dimitit, hi haurà un nou secretari general (...) A veure, crec que tot el món i tot ésser humà tenim una certa vanitat. Jo sóc un creient fervorós i la vanitat, tot i així, també la tinc. (...) Aquesta la tenim tots i jo crec que el president Mas també, per molt que ell sigui... és catòlic però no sé com definir-lo molt bé. Però bé, estic segur que té la seva vanitat i la oferta seguirà: «Mira, passaràs a la Història com l'únic expresident de la Generalitat que serà assessor també del Govern (espanyol) en temes de política territorial. (...) O sigui, que no et retiraràs de la política, tindràs un cert protagonisme. (...) Això sí, has de deixar el partit en mans d'una altra persona que heretarà el programa del teu partit, però no l'ideari de la independència (...). I aquesta persona (...) és Germà Gordó».

J.FERNÁNDEZ DÍAZ

Es deixa estimar.

DANIEL DE ALFONSO

Es deixa estimar. Quan jo parlo amb Espadaler [Ramon Espadaler, d'UDC] diu que li sembla bona idea. (...) Ara, s'hauria de fer el gest de la trucada [per part de Mariano Rajoy] durant aquest mes i hauria de posar-li les coses clares (...) i oferir-li el diàleg (...) i sobretot aconseguir que esgoti la legislatura.