30 de juny de 2016
30.06.2016

El Parlament aparta Daniel de Alfonso d'Antifrau i dóna el relleu a Maite Masià

Tots els grups excepte el PPC voten a favor de la destitució del cap i la número 2 assumeix la direcció en funcions

30.06.2016 | 08:23
Part dels diputats del Parlament votant la destitució del president d´Antifrau, Daniel de Alfonso.

El Parlament va destituir ahir Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya per un «greu incompliment dels seus deures i obligacions», amb els 121 vots a favor de tots els grups, a excepció dels 11 diputats del PPC, que van votar en contra. Després de la compareixença de De Alfonso a la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, el 23 de juny, els diputats de Junts pel Sí, Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP van aprovar la revocació del director de l'Oficina Antifrau, després de la divulgació de les seves converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per les quals entenen que es van dedicar a «fabricar» casos de corrupció per desprestigiar l'independentisme. La número 2 de l'Oficina Antifrau, Maite Masià, va assumir ahir el càrrec de manera provisional.

Segons l'escrit aprovat per la cambra catalana, el contingut de les converses suposa «un notori i greu incompliment dels deures i les obligacions inherents al càrrec», en especial els deures d'«independència i objectivitat» i els de «reserva i confidencialitat». El Parlament va acordar remetre a la Fiscalia, «els efectes que legalment corresponguin, l'acta i la transcripció de la sessió de la Comissió» en què va comparèixer De Alfonso.

Paral·lelament l'acusat va declinar valorar la seva destitució pel Parlament i va assegurar que s'està centrant a preparar la seva estratègia legal per revocar la decisió de la cambra de cessar-lo, ja que està convençut que no ha incorregut en cap dels supòsits de negligència pels quals la llei preveu pugui ser apartat.

Directora provisional
La fins ara número 2 de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Maite ?Masià, exdirectora de l'Institut Català de l'Energia i que figura en les converses intervingudes a la trama de les ITV, va assumir la direcció de l'entitat en funcions, en substitució de Daniel de Alfonso.

Tal com estableix la regulació d'Antifrau, una vegada el Parlament ha apartat De Alfonso de la Oficina, la direcció d'aquesta queda assumida de forma ?automàtica per la directora adjunta de la institució, un càrrec que va crear el mateix magistrat destituït per evitar que es repetís el buit de poder que va existir amb la mort sobtada del seu predecessor, David Martínez Madero.

A partir d'ara, el president de la Generalitat haurà de proposar un nou candidat, que serà avaluat per la Comissió d'Assumptes Institucionals i, posteriorment, la seva elecció se sotmetrà a votació al Parlament, per a la qual cosa requerirà el suport de tres cinquenes parts dels diputats en primera votació o majoria absoluta en la segona.

La valoració del Parlament
Carme Forcadell, va remarcar que la cambra lluitarà contra la corrupció i serà «implacable» amb conductes «negligents» com les que va utilitzar, segons el seu parer, el ja exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso. En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Forcadell va manifestar la seva satisfacció per l'«eficàcia» amb la qual la cambra va resoldre, en una setmana, la revocació de De Alfonso després de les «escandaloses» gravacions amb el ministre de l'Interior en funcions, Fernández Díaz.

La presidenta de la Cambra va assegurar, també, que, després de la votació a l'hemicicle, ja va signar la carta dirigida al director de l'Oficina d'Antifrau per notificar-li que havia estat revocat.

Forcadell va garantir «la lluita del Parlament en contra de la corrupció» i va afegir: «Serem implacables i tindrem tolerància zero amb totes les conductes negligents». L'Oficina Antifrau «ha de recuperar la confiança de la gent».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades