Artur Mas com a president, Neus Munté com a vicepresidenta i Marta Pascal com a coordinadora general compartiran lideratge en el Partit Demòcrata Català (PDC), després de les primàries celebrades entre divendres i ahir, en què Mercè Conesa va donar la sorpresa i presidirà el consell nacional de la formació independentista. Com era previsible, el duet presidencial Mas-Munté, que no havia de competir amb cap candidatura alternativa, va obtenir un 95,07% de vots a favor, mentre que la llista que encapçalava Pascal per ocupar els 12 llocs de la direcció executiva va superar la que liderava Ignasi Planas, per un 87,7% davant un 12,2%.

Com que es tracta d'una votació amb llistes tancades però no bloquejades, els membres de la candidatura guanyadora havien de rebre almenys el 50% dels suports, i en el cas de la llista de Pascal tots van superar el 70% dels vots, entre ells l'alcalde de Besalú Lluís Guinó, que es farà càrrec de l'àmbit local de la formació.

Després de conèixer els resultats, Mas va assegurar que el PDC es posa "al servei" del president català, Carles Puigdemont, un partit que va afirmar que neix "amb bon peu" després de les primàries i que va negar que sigui una operació de "maquillatge" de l'antiga CDC.

Mas va destacar que la seva funció no serà "ni decorativa ni executiva", fet pel qual s'haurà de trobar el "punt mitjà", en col·laboració amb la direcció de Marta Pascal i David Bonvehí, amb la qual la nova presidència en tàndem es va comprometre a treballar "estretament", segons paraules de Munté.

Pascal, per la seva banda, va explicar que la seva "primera prioritat" serà multiplicar el nombre d'afiliats a la recentment creada formació i, tot i la pugna entre famílies del partit, va prometre ?exercir un lideratge executiu "sense cap rancor".

Els guanyadors disposen de sis mesos per renunciar a càrrecs institucionals o orgànics en el cas que no compleixin amb el règim d'incompatibilitats acordat al congrés fundacional.

El duel més disputat de les votacions per elegir els òrgans de direcció del nou partit era la pugna per a la presidència del consell nacional de la nova formació. Finalment, Conesa, amb 2.623 vots (49,44%), va derrotar l'exalcalde de Figueres Santi Vila, amb 2.230 (42,04%), que comptava amb el suport de figures com Carles Puigdemont, Francesc Homs, Albert Batalla o Jordi Cuminal. El tercer candidat a la presidència del consell nacional del nou partit, Joan Vila, va obtenir 452 vots (8,52%).

En no superar cap d'ells el 50% dels vots, Conesa i Vila havien de disputar-se el càrrec en una segona volta, llevat que un dels aspirants retirés la candidatura. Però una hora després de donar-se a conèixer els resultats, Vila va anunciar des del seu compte personal a Twitter que llençava la tovallola: "Acabo de felicitar Mercè Conesa pels resultats i li he anunciat que renuncio a la segona volta. Tindrem una excel·lent presidenta del consell nacional".

Puigdemont, que en campanya s'havia fotografiat fent un cafè amb Santi Vila, va aplaudir des de Twitter el "gran gest" del seu conseller: "Generositat i savoir faire", va escriure.

La competència per la presidència del consell nacional tenia un rerefons de pugna entre famílies heretada de la vella Convergència: Conesa orbita al voltant del sector socialdemòcrata, que té el conseller Josep Rull com a referent, mentre que Vila, que s'autodefineix com a liberal i progressista, sempre ha evitat quedar enquadrat en algun dels sectors del partit, però aquesta vegada havia rebut l'aval de veus relacionades amb l'aparell de l'antiga CDC, com Homs o Cuminal, a més de Puigdemont.

Els estatuts del Partit Demòcrata Català, acordats en el congrés fundacional celebrat del 8 al 10 de juliol, van rebre l'aval del 97,44% de les persones que van votar.

El portaveu de la jornada de primàries del Partit Demòcrata Català, Francesc Sánchez, va explicar que van participar en les votacions un total de 5.430 associats, "molts més" de la meitat dels 8.000 inscrits.

Amb les primàries també es va estrenar la nova seu al carrer Provença de Barcelona, un edifici de cinc plantes adquirit per 6,4 milions d'euros. L'edifici, de 2.400 metres quadrats, és més petit que l'històric de Còrsega de CDC (4.500 metres quadrats) i se situa a l'Eixample, a prop de la plaça Verdaguer, a escassos 10 minuts a peu de l'antic emplaçament. Tot i que encara falta per traslladar tots els mobles des de Còrcega, la direcció sí que té les taules preparades a la cinquena planta per poder reunir-se dilluns.