El ple del Constitucional es reunirà avui per decidir quines mesures adopta davant del nou desafiament del Parlament català i per estudiar la sol·licitud del Govern central d'obrir la via penal contra la presidenta d'aquesta cambra, Carme Forcadell, per desobeir els mandats de l'alt tribunal. El president del Constitucional, Francisco José Pérez de los Cobos, va convocar un ple extraordinari per analitzar l'incident d'execució presentat divendres passat per l'Advocacia de l'Estat. Una iniciativa en què el Govern demana al tribunal de garanties que declari nul·la i sense efecte jurídic alguna la resolució aprovada pel Parlament dimecres passat gràcies als vots de Junts pel Sí i la CUP i que suposa l'obertura d'una via unilateral cap a la independència.

Les darreres reaccions

La consellera de la Presidència i vicepresidenta del Partit Demòcrata Català (PDC), Neus Munté, va assegurar ahir que l'executiu del PP "ens vol de genolls", però adverteix que no ho aconseguirà. "No ho farem davant un Govern en funcions que situa la democràcia i les urnes en funcions", va afirmar Munté en una entrevista que va publicar El Periódico, en què indica que no es pot arribar a imaginar que la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, puguin ser apartats de les seves funcions per un tribunal. "El ple del Parlament és per debatre, discutir i contrastar les diferents opcions i guanya la majoria. Què volen, llavors, que guanyi una minoria? El Govern ens vol de genolls. Però ha de saber que no ho farem, perquè nosaltres no ens representem a nosaltres mateixos, sinó als més de dos milions i mig de persones que van votar el 27-S", va argumentar.

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, també va valorar la reacció del Govern després de l'aprovació al Parlament de les conclusions de la comissió sobre el Procés Constituent i va indicar, en aquest sentit, que "si l'única resposta que sap donar (l'executiu) és amenaçar la democràcia, respondrem amb més Parlament, més democràcia i més gent convençuda que això anirà endavant". "No ens mourem ni un mil·límetre de la coherència política que ens ha fet néixer: defensar el procés i un model de país que valgui la pena", va considerar.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va convidar el món independentista, els partits i aquells que creuen en les opcions sobiranistes a participar i implicar-se en la reforma de la Constitució que els socialistes impulsen. El líder del PSC va criticar que últimament part del món sobiranista estigui reivindicant la convocatòria d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). En aquest sentit, creu que un RUI "no seria molt diferent" del procés participatiu que es va celebrar el 9 de novembre de 2014. "A mi se'm fa molt difícil pensar que pel fet de canviar-li el nom a la cosa, la cosa serà molt diferent. No veig la diferència amb la consulta del 9-N" va assegurar.