El líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va exigir ahir a l'ajuntament de la capital catalana que desisteixi de la seva intenció d'exhibir escultures franquistes en el marc d'una exposició que prepara per després de vacances el comissionat de programes de memòria al Born Centre Cultural. En un comunicat, Bosch va advertir que exhibir estàtues franquistes en aquesta exposició «no és la millor manera de restituir» a les víctimes del franquisme, ja que pot «induir a equívocs».

El comissionat de programes de memòria de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, va anunciar abans de l'estiu que el consistori estava preparant una exposició, els detalls de la qual es donaran a conèixer partir de setembre, en què preveu l'exhibició d'estàtues franquistes al Born Centre de Cultura i Memòria. «Quan a l'Estat encara no s'han retirat totes les mostres franquistes, que des d'un ajuntament com el de Barcelona s'exposin escultures franquistes, per més que s'interroguin entre elles, és frívol i innecessari i pot ser interpretat com un insult per a moltes víctimes del franquisme», va insistir.

La resposta del consistori

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va defensar l'exposició temporal que s'estrenarà al Born el proper mes d'octubre. A través d'un post al seu compte de Facebook, Pisarello va replicar a ERC i va afirmar que l'objectiu de la mostra és fer «pedagogia» entre la ciutadania, començant amb els joves, «així com trencar el silenci que ha imperat sobre els crims del franquisme, també durant la democràcia».

«L'exposició temporal d'estàtues de dictadors o de dictadures, degudament contextualitzada, té com a propòsit impulsar una reflexió col·lectiva sobre la seva impunitat. No per casualitat es tracta d'una iniciativa que ha tingut lloc a altres ciutats europees com Colònia, Marsella, Budapest o Madrid», va enumerar Gerard Pisarello.