El Tribunal Constitucional (TC) va decidir ahir per unanimitat suspendre la resolució del Parlament de Catalunya en la que marca el seu full de ruta cap a la independència i dóna 20 dies de termini a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, perquè informi de l'actuació que va realitzar durant la votació catalana abans d'una possible acció contra ella. El Ple del TC va admetre a tràmit l'incident d'execució presentat pel Govern central, a través de l'Advocacia de l'Estat, fet que suposa la suspensió immediata de la resolució del Parlament català del passat 27 de juliol per un termini de cinc mesos en compliment de l'article 161.2 de la Constitució.

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 27 de juliol amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP les conclusions del denominat procés constituent, la qual cosa obre la porta a una eventual declaració unilateral d'independència, desobeint d'aquesta manera l'avís en contra del Constitucional.

En la resolució adoptada pel TC, a més, es requereix a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, als altres membres de la Mesa i al secretari general de la Cambra perquè en el termini de 20 dies informin sobre el compliment de la seva banda de la sentència del 2 de desembre del 2015 i l'acte del passat 19 de juliol del TC. D'aquesta forma per primera vegada en aquest assumpte el TC inicia els tràmits per a «l'eventual adopció de les mesures previstes» a l'article 92 de la llei que regula el funcionament del TC.

Aquest precepte permet prendre mesures coercitives, com la multa o la suspensió de les funcions, i fins i tot obrir la via penal, mesura que va sol·licitar l'Executiu contra Carme Forcadell per l'incompliment de les citades resolucions, amb les quals el TC paralitzava la resolució independentista catalana. Malgrat tot, el Ple del TC acorda notificar personalment a Carme Forcadell i al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, juntament a la resta dels membres de la Mesa de la Cambra i del Govern català, la seva eventual responsabilitat, fins i tot penal, en el cas que malgrat l'avís que s'ha donat ignorin aquesta suspensió.

El Ple del TC també va aprofitar per advertir tots ells «del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que poguessin incórrer».

Possibles conseqüències

Segons informa el TC, en el seu pronunciament el Ple admet l'incident i dóna trasllat al Ministeri Fiscal i al Parlament de Catalunya de la petició de nul·litat feta per l'Advocacia de l'Estat respecte a la resolució del Parlament de Catalunya. A més, acorda donar a les dues parts un termini de 20 dies perquè, d'acord amb l'article 92.1.2 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), formulin les al·legacions que trobin convenients.

Entre les sancions previstes a l'esmentat article, la normativa del Tribunal Constitucional preveu sancions que poden anar des dels 3.000 als 30.000 euros a les autoritats, empleats públics o particulars que incompleixin les resolucions del Tribunal.

Explica que suspendre la vigència i aplicació de la resolució del Parlament de Catalunya és conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern de l'article 161.2 de la Constitució.

Aquest precepte estableix que «el Govern central podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes» i afegeix que «la impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos».