La jutgessa de Sabadell que instrueix el cas Mercuri va obrir ahir una nova peça separada del cas, la número 34, que investiga possibles delictes contra l'Administració pública i apropiació indeguda de cabals públics. La investigació apunta l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, però també qui va ser el seu successor en el càrrec, Joan Carles Sánchez, i tres regidors més del PSC. Es tracta del germà de Bustos, Paco Bustos; l'exprimer secretari del PSC a Sabadell, Joan Manau, i qui va ser titular de Sostenibilitat sota el mandat de Bustos, Ricard Estrada.

Segons sembla, els cinc investigats haurien pogut cobrar de manera il·lícita dietes de la companyia municipal d'aigües de la ciutat, CASSA. També s'inclou en aquesta mateixa investigació dos funcionaris, entre els quals hi ha la cap de servei de l'àrea de Sostenibilitat del moment.

El sobreseïment de la peça 27 del cas Mercuri hauria estat la pedra de toc per iniciar aquesta nova investigació. La peça arxivada investigava possibles cobraments irregulars de retribucions per part del president de Socade Informàtica SL, una societat filial de CASSA, i per la qual estaven imputats Lluís Pascual i el mateix Manuel Bustos per omissió de denúncia.

Va ser, però, en les declaracions dels investigats quan es van detectar noves sospites, segons va informar a través d'un comunicat la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

La jutgessa investigarà ara els exalcaldes Bustos i Sánchez, tres regidors més del PSC i dos funcionaris. Tots set haurien cobrat retribucions a títol personal com a membres del Consell d'Administració de la companyia municipal d'aigües, CASSA, durant els exercissis 2009, 2010 i 2011.

Sabadell Lliure de Corrupció va anunciar que es personarà en aquesta peça per tal de «poder exercir l'acusació popular i poder col·laborar a esclarir els fets i avançar en la lluita contra la corrupció política». Segons la plataforma sabadellenca, l'obertura d'aquesta peça és important «perquè no quedi impune» la pràctica que s'investiga i perquè «posa de relleu que el cas Mercuri continua obert i actiu».

Per la seva banda, l'Entesa per Sabadell (ES) va emetre paral·lelament un altre comunicat reivindicant que ja va denunciar al seu moment públicament aquestes irregularitats el 2013, en considerar poc ètic que regidors del govern del PSC i funcionaris municipals cobressin aquestes retribucions pel fet d'assistir al Consell d'administració de CASSA. Segons detalla l'Entesa de la localitat, l'any 2011 l'import d'aquestes retribucions va suposar més de 63.300 euros de despesa.