La consellera de la Presidència, Neus Munté, va advertir ahir que no pensa «negociar» amb la CUP la seva confiança en el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va ajornar fins a finals d'agost o principis de setembre la reunió que havien de mantenir amb els anticapitalistes.

Durant els últims dies, la CUP ha deixat clar que no es reunirà amb el Govern per començar a negociar la proposta de pressupostos per al 2017 si abans no hi ha una cimera per redefinir el full de ruta que ha de fer possible la «ruptura democràtica» amb l'Estat. En declaracions a RAC1, Munté va dir que no li «sembla correcte» que la CUP «vulgui marcar el ritme o condicionar una qüestió de confiança» convocada per Puigdemont després que els anticapitalistes no hagin «respectat els acords signats» a principis de legislatura per donar estabilitat al Govern.

La reunió per començar a explorar un acord per la qüestió de confiança encara «no s'ha produït, no té data» i queda postergada a «l'última setmana d'agost o la primera de setembre», segons Munté. Serà llavors quan «hi haurà trobades i contactes, no només amb la CUP sinó amb el conjunt de formacions polítiques», va advertir la consellera. «Parlarem amb tots, ho farem sense tancar acords amb ningú. Hi ha temps», va afegir, tot mostrant-se disposada a debatre si cal incloure en el full de ruta un referèndum unilateral d'independència si compta amb un «suport molt ampli».

Resposta al Constitucional

Paral·lelament, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert van apuntar ahir a la necessitat d'una resposta «democràtica i contundent» per part de la ciutadania en cas que el Tribunal Constitucional acabi inhabilitant l'actual presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell. De Gispert va subratllar el «suport total» que ja li han transmès a Forcadell i va garantir que els expresidents haguessin actuat exactament igual que ella en la tramitació de les conclusions de la comissió del procés constituent. De fet, tots van assegurar que tampoc veuen cap base jurídica que pugui portar a la inhabilitació a la presidenta del Parlament.