Un 88 % dels 6.458 pacients diagnosticats d'hepatitis C i que van ser tractats el 2015 a Catalunya amb antivirals d'acció directa, els considerats d'última generació, tenien una càrrega viral indetectable quan van finalitzar el tractament. Segons ha informat el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, en una resposta parlamentària, Catalunya no disposa de cap registre complet de pacients diagnosticats d'aquesta malatia, de manera que se'n desconeix el nombre, el nombre relatiu al grau de fibrosi entre els pacients diagnosticats i on són tractats. També es desconeix el nombre de pacients segons el tipus de genotip que els afecta i el percentatge de pacients tractats respecte al nombre total de diagnòstics.

L'única dada que ha pogut aportar el conseller és que durant l'any passat van ser tractats amb els antivirals un total de 6.458 pacients diagnosticats d'hepatitis C a Catalunya, dels quals un 4% han seguit un tractament de vuit setmanes, un 88% de 12 setmanes i el 8% ha fet el màxim de 24 setmanes de tractament. Comín ha recordat que des de novembre del 2014, els malalts d'hepatitis C ja no requereixen tramitar una sol·licitud per iniciar el tractament, sinó que els hospitals públics tracten a tots els pacients "segons els criteris clínics establerts al Pla Estratègic per a l'abordatge de l'hepatitis C en el Sistema Nacional de Salut".

Segons el conseller, el cost mitjà dels tractaments antivirals contra aquesta hepatitis aplicats a Catalunya l'any passat va ser de 24.526 euros per pacient. L'esquema de medicació utilitzat "depèn de si el pacient és naïf o bé pretractat, així com del genotip que presenti". "Atenent a aquests condicionants, hi ha diverses combinacions possibles de tractament amb una forquilla de cost entre els 13.739 euros i els 27.271 euros per pacient", segons el conseller.

Malgrat la informació de Comín, l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (ASSCAT) va denunciar, coincidint amb el Dia Mundial de l'Hepatitis del 28 de juliol passat, la "falta de voluntat política per eliminar-la". Segons l'hepatòloga i presidenta d'ASSCAT, Teresa Casanovas, "fins que l'hepatitis C no sigui abordada com un problema de salut pública, no es podrà eliminar el virus a Espanya". Casanovas va recordar que aquesta malaltia és curable en un 90% dels casos gràcies als nous tractaments amb AAD (Antivirals d'Acció Directa), però que aquests "no són accessibles per a totes les persones afectades".

A Espanya, segons l'hepatòloga, segueix sent una malaltia "silenciosa i invisible" que afecta unes 500.000 persones que tenen una infecció activa i més del 60 % no ho sap. Casanovas, a més, denuncia "l'ús polític que es fa d'aquesta malaltia", exigint "un canvi d'actitud per part dels polítics" i "una major implicació i compromís de les autoritats sanitàries i de tots els agents implicats".