La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest dimecres que el procés està "més viu que mai" i que "continua al ritme previst". "És un cordial avís a tots aquells que el volen mort i enterrat i que malgrat tot no paren de fer-hi referència", ha afegit en resposta al dirigent del PPC Xavier Garcia Albiol. En la inauguració de la 48a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada (Conflent), Munté ha refermat el "compromís irrenunciable" del Govern amb el full de ruta. "No admetem amenaces, no ens espanten ni ens acovardeixen. Al contrari, ens refermen en la potència de les nostres reivindicacions perquè sabem com de justa és la nostra aspiració nacional i com de democràtica la manera d'assolir-la", ha conclòs.

Des de Prada, Munté no s'ha estat de replicar al líder dels populars catalans, Xavier Garcia Albiol, que aquest dimecres en una entrevista a Rac1, ha dit que el procés independentista està "mort" i l'ha titllat de "farsa". "El procés continua al ritme previst i està més viu que mai", ha sentenciat la portaveu del Govern, que ha volgut remarcar la vigència del full de ruta.

La consellera de la Presidència ha refermat "el compromís irrenunciable" de l'executiu català amb el camí cap a la independència. Ha afirmat que aquesta és "una aspiració nacional justa" i que la via per assolir-la és plenament "democràtica". En aquest sentit, ha rebutjat les "amenaces" de l'Estat, que creu que "refermen la potència" de les reivindicacions sobiranistes.

En l'acte d'inauguració de la 48a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, Munté ha assenyalat que l'esperit d'aquest espai acadèmic que anualment se celebra a la Catalunya del Nord és "més necessari que mai" en tant que espai de debat i reflexió, i sobretot perquè "s'apropen moments de grans canvis".

A parer seu, darrerament -com a conseqüència de les "envestides" del govern espanyol- s'ha produït un "retrocés" en el respecte a les minories i els drets i llibertats dels pobles i la qualitat de la salut democràtica. Tot plegat, ha contribuït a recuperar "una major estima" per tal deser un estat propi, ha opinat.

Via d'"entesa" entre Catalunya, Illes Balears i País Valencià

L'edició d'enguany de la UCE té com a lema 'L'eix Mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura'. Tant Munté com el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del govern balear, Vicenç Vidal, han destacat la importància que Catalunya, les Illes i el País Valencià vagin de la mà a l'hora de reivindicar infraestructures, de defensar la llengua i la cultura i d'apostar per un model social de progrés. A més, la portaveu del Govern ha demanat que la Mediterrània es converteixi en "via d'entesa, i no un mar sacsejat pel drama humanitari dels refugiats, que a segons quins estats els queda tan lluny".

El president de la Universitat Catalana d'Estiu, Jordi Cassassas, ha reivindicat el valor "rigorós", "acadèmic" i "patriòtic" d'aquest esdeveniment que congrega, cada any des del 1968 durant la tercera setmana d'agost, centenars de professors, alumnes i experts del Principat, el País Valencià, les Illes Balears, l'Alguer i la Catalunya Nord. La previsió és superar els 1.700 assistents.

"Dificultats" per mantenir la UCE

Per la seva part, el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomenec Ros, s'ha queixat de les dificultats creixents amb què es troben per poder fer realitat la Universitat Catalana d'Estiu. D'una banda, ha explicat, per la manca de col·laboració institucional i la "incomprensió" de part de la societat pradenca, que any a any els posa traves per acollir aquest esdeveniment al liceu Charles Renouvier. De l'altra, per la davallada en les ajudes públiques. Així, ha criticat que l'Ajuntament de Barcelona hagi suprimit la subvenció de 5.500 euros que fins ara els atorgava: "lícitament, deuen tenir altres prioritats", ha considerat.