La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va confirmar ahir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà els representants de l'esquerra anticapitalista la darrera setmana d'agost o la primera de setembre. En una entrevista a TV3 va explicar que encara no coneixen la data concreta, però es va mostrar satisfeta d'haver pogut tancar una reunió que reclamaven des que Puigdemont va anunciar que se sotmetria a una qüestió de confiança. La intenció de la CUP és plantejar al president la «idoneïtat» de convocar durant el 2017 un referèndum unilateral d'independència (RUI) com a punt de desconnexió amb l'Estat (si guanyen els independentistes) dins del procés sobiranista. Tot i que es va mostrar disposada a parlar de tot -també dels pressupostos-, Gabriel va subratllar que no volen «baixar el llistó» de la transcendència política d'una qüestió de confiança convertint el debat en un annex al de pressupostos.

La possible inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que aquest mateix dijous va rebre la notificació per part del Tribunal Constitucional (TC), va ser un altre dels temes destacats de l'entrevista. Gabriel va qualificar de «barbaritat jurídica i política» aquesta possibilitat i va fer una crida a la unitat dels partits «demòcrates» per oposar-se conjuntament a la «via repressiva» de l'estat espanyol.

Gabriel confia que el 2017 sigui l'any de la «desconnexió democràtica» de Catalunya respecte a Espanya i la CUP planteja que la culminació del procés es faci via referèndum. El RUI és la principal aposta de l'esquerra anticapitalista, que també compta amb el vistiplau de l'ANC i d'altres formacions polítiques, com Demòcrates, que forma part del grup parlamentari de JxSí. La CUP debatrà amb Puigdemont la «idoneïtat» de completar el procés sobiranista amb el RUI durant la reunió que mantindran a finals d'agost i que serà clau per conèixer la posició dels cupaires respecte a la qüestió de confiança del pròxim 28 de setembre.

«Hem manifestat en reiterades vegades que el nostre plantejament és el de continuar la legislatura. Que la qüestió de confiança ha de ser superada», va subratllar Gabriel, que va lamentar que a mitjans agost encara no coneguin les modificacions en el full de ruta que pretén defensar Puigdemont.

El TC avisa Forcadell

Paral·lelament, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va rebre ahir la notificació del Constitucional en relació a la suspensió de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent i l'inici dels tràmits per a l'adopció de possibles sancions a càrrecs públics. El TC va admetre a tràmit l'1 d'agost l'incident d'execució de sentència que havia presentat l'Advocacia de l'Estat i ara ho ha notificat a Forcadell, segons la mateixa presidenta va confirmar a través de les xarxes socials. En una piulada a Twitter, Forcadell reitera que «en els estats democràtics els conflictes polítics es resolen políticament amb diàleg i acords no al TC». A més de Forcadell, també van quedar notificats la primera secretària de la Mesa, la republicana Anna Simó, i el secretari tercer, Joan Josep Nuet. A partir d'ara, Forcadell, Simó i Nuet tenen vint dies hàbils per fer les al·legacions que creguin pertinents davant el TC pel que fa a la seva actuació sobre les conclusions.