24 de agost de 2016
24.08.2016

Els Pujol es querellaran contra la policia espanyola pel cas BPA

El seu lletrat a Andorra espera que hi hagi una bona col·laboració per facilitar les declaracions

24.08.2016 | 08:25
L´expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la seva dona Marta Ferrusola, a la Ciutat de la Justícia.

L'advocat de la família Pujol a Andorra, Jean Michelle Rascagneres, va confirmar que posaran una querella contra els dos comandaments que van «amenaçar i coaccionar» els germans Cierco - accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA) - en el nova investigació que ha obert la justícia andorrana.

Rascagneres va afegir que dins la querella que ja hi ha oberta per part dels Pujol des del 2014 per revelació del secret bancari, demanaran la declaració dels dos comandaments espanyols, l'excomissari, Marcelino Martin Blas, i l'agregat d'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso. En aquest sentit, l'advocat va manifestar que esperen que la justícia espanyola «col·labori tal com ho va fer l'andorrana i que mitjançant una comissió rogatòria els policies espanyols puguin declarar». D'altra banda, l'advocat del govern andorrà, Manel Pujades, recomana a l'executiu que no entri en aquest assumpte.

L'endemà de finalitzar la instrucció del cas BPA així com saber-se la voluntat de la Batllia andorrana d'investigar les suposades coaccions i amenaces de comandaments espanyols als exresponsables de la banca per filtrar informació sobre Pujol o també altres polítics com Artur Mas i Oriol Junqueras per perjudicar el procés sobiranista català, el lletrat de l'expresident Pujol al principat va explicar que es querellaran contra els responsables policials que van dur a terme aquest operatiu. Això no obstant, Jean Michelle Rascagneres va reconèixer que «s'ha de veure si un dels dos policies, en Celestino Barrosso, el protegeix la immunitat diplomàtica».

De la seva part, l'advocat del govern d'Andorra en tot l'afer BPA, Manuel Pujades, va recomanar al govern del principat que «no entri en el tema de les amenaces i les coaccions». Segons Pujades «el tema que ha d'ocupar el govern d'Andorra ha de ser el blanqueig de capital». El lletrat va assegurar que hi ha dotze causes obertes en l'afer BPA, que els Cierco han estat exculpats d'una, i s'ha de veure que passa amb la resta.

En relació a la revelació del secret bancari, Pujades, va recordar que ja hi ha una querella presentada i que «ja serà Batllia qui farà el que cregui convenient». Segons Pujades, el govern s'ha de centrar i preocupar en el blanqueig de capitals.

La declaració de Cierco
Un dels dos màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, va denunciar davant la instructora judicial de la Batllia d'Andorra les suposades coaccions que va rebre ell i l'exconseller delegat de l'entitat per part de policies espanyols en relació al «cas Pujol» o «Operació Catalunya». En concret se li va demanar informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras així com de les seves famílies. Se'l va amenaçar que si no col·laborava el FinCEN intervindria l'entitat bancària. Així, va apuntar que el llavors president de BPA va rebre el maig de 2014 una trucada de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, informant-lo que seria convenient que veiés unes persones a Madrid. Cierco, que no coneixia Barroso, es va trobar amb aquest i el policia espanyol va reiterar a Cierco la necessitat de trobar-se amb unes persones a Madrid «o del contrari el banc morirà». Aleshores, se li va comunicar que «els americans n'estaven al corrent i ja sabien com fer-ho».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook