El vicepresident i conseller d'Economia de Catalunya, Oriol Junqueras, considera «evident» que la qüestió de confiança i els pressupostos de la Generalitat han d'anar vinculats i veu lògic que s'introdueixi una partida en els comptes per garantir un eventual referèndum independentista. En una entrevista a TV3, Junqueras va lligar l'aprovació de la qüestió de confiança amb la dels pressupostos, que el Govern català confia a tirar endavant amb el suport de les CUP en el pròxim curs polític.

«La qüestió de confiança es produeix perquè hi va haver una negativa en el debat parlamentari dels pressupostos. Per tant, si la qüestió de confiança ha de permetre donar continuïtat a la legislatura que ens ha de portar a la independència, és evident que, d'una manera o una altra, ha d'anar lligat», va subratllar.

En aquesta línia, es va preguntar: «si no podem ni tan sols debatre uns pressupostos que són essencials per fer el camí que cal fer, ¿quin sentit tindria aprovar la qüestió de confiança per després tornar a encallar-ho tot?».

Preguntat també per si hi haurà en els comptes de la Generalitat una partida especial per assegurar l'anomenat «referèndum unilateral d'independència», el vicepresident ho va considerar lògic.

«El que farem és dotar-nos de totes les eines que siguin imprescindibles per culminar el procés que ha de portar a la independència de Catalunya», va dir, després d'assegurar que això inclou un eventual acord per celebrar un referèndum unilateral d'independència «en 9 mesos, un any, o en el termini que sigui».

En aquesta línia, va insistir que «estem fent el camí cap a la nova república» i que «tots els instruments democràtics que permetin fer la independència ens semblen bé».

Respecte al compliment de l'objectiu de dèficit fixat per a Catalunya, Junqueras va assegurar que el nivell de compliment és «millor» que l'any anterior perquè la pròrroga dels pressupostos impedeix maniobrar, encara que es va mostrar convençut de què les autonomies no poden superar l'«examen» que posa Cristobal Montoro perquè «posa el llistó perquè no puguis passar-lo adequadament».

Discrepances al Parlament

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va advertir ahir a l'independentisme que dir que el Parlament està per damunt de la llei és propi de «repúbliques tercermundistes», i va qualificar de «farsant sense principis» l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per plantejar-se assistir a la manifestació de la Diada. En declaracions a Rac1, Albiol va dir «no tenir dubtes» que la CUP donarà suport a Puigdemont en la qüestió de confiança i també en els pressupostos, ja que aquesta qüestió de confiança del pròxim 28 de setembre és «només una gran obra de teatre» i «un muntatge per guanyar temps i crear un nou relat».

Albiol, que va assegurar que «no li agradaria» que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fos inhabilitada, va advertir no obstant això les forces independentistes que «no es pot dir que una decisió del Parlament està per damunt de la legalitat». «Per aquesta regla de tres, un Parlament amb una majoria d'un partit absolutament radical pot començar a prendre decisions en contra dels drets humans. Això no és així», va argumentar.