Continuen sortint més informacions referents a una de les trames més recents relacionades amb el cas Pujol. Ahir TV3 va donar a conèixer unes noves declaracions d'Higini Cierco, el màxim accionista de Banca Privada d'Andorra (BPA), on explica el motiu pel qual no va denunciar abans davant dels tribunals les coaccions rebudes per part de l'Estat espanyol referents a la informació de Jordi Pujol i altres personalitats de la politica catalana, com és el cas d'Artur Mas o Oriol Junqueras. No ha estat fins ara que s'han fet públiques les respostes que va donar Cierco davant dels jutges andorrans el 18 d'agost. «No denunciem per por, jo tinc dues filles, quatre nebots, un germà, una mare gran, molts negocis a Andorra, molts negocis a Espanya i por», va explicar l'accionista del BPA. També va afegir que «l'amenaça que vaig rebre, l'extorsió, prové del govern espanyol».

L'arrel del succés

Aquesta situació deriva del moment en què els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de la intervinguda BPA, van posar en relleu haver rebut pressions i amenaces per part de la policia espanyola perquè li facilitessin informació bancària. Els Cierco van comparèixer davant la jutgessa instructora del «cas BPA», Canòlic Mingorance, en qualitat d'inculpats en aquesta causa, després que el govern andorrà presentés una querella criminal contra diversos exdirectius de l'entitat per blanqueig de capitals.

A més de defensar la legalitat de l'actuació de BPA, Higini Cierco va posar en coneixement de la responsable judicial amb valor de denúncia «la sèrie d'amenaces i extorsions que va rebre», segons un comunicat del mateix grup. La policia espanyola el va advertir que si no col·laborava amb ella «s'actuaria contra BPA» i, si feia falta, es faria «via administració americana».

Els Cierco van assegurar que el govern d'Andorra estava al corrent d'aquestes pressions des de feia mesos, però que no van denunciar els fets abans «per prudència i temor a les hipotètiques represàlies de l'Estat espanyol» i perquè van pensar que «la pressió no aniria a més». «Se'ns va dir que els americans n'estaven al corrent i que sabien com fer-ho». Els responsables del banc, «conscients del perill de l'advertència», van decidir proporcionar informació a la policia espanyola.